Nowe Przepisy

niedziela, 17 grudnia 2017

Tradycyjna kapusta z grzybami na wigilię

kapusta z grzybami
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną kapustę z grzybami, większość z nas ma swój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kapusty z grzybami będziemy potrzebowali:

1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej)
50 g suszonych grzybów (można dodać więcej)
1 duża cebula (około 150 g)
1/2 łyżeczki kminku (jeżeli nie lubimy kminku to możemy go pominąć)
1 łyżeczka majeranku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz

do smażenia:
olej
łyżka masła


Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grzybami


Przygotowanie:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić na noc).

Następnie namoczone grzyby gotuję, jeżeli trzeba to dolewam niewielką ilość wody tak aby grzyby swobodnie pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania kapusty.

Kapusta kiszona:
Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak żeby kapusta nie była do końca przykryta wodą.
Do kapusty dodaję ziele angielskie, listki laurowe, cukier, kminek, doprawiam solą i pieprzem. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Jeżeli podczas gotowania kapusty odparuje woda to dolewamy niewielką ilość wody i nadal gotujemy.


Smażenie cebuli i grzybów:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Wystudzone grzyby kroję na mniejsze kawałki.

Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak aby się zeszkliła.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję grzyby, masło i całość jeszcze smażę około 3-4 minut.

Końcowe przygotowanie kapusty z grzybami:
Do ugotowanej kapusty dodaję podsmażoną cebulę z grzybami, dokładnie mieszam i całość jeszcze gotuję przez około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem. Na koniec dodaję majeranek, dokładnie mieszam i zakręcam gaz.

Kapusta z grzybami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.