Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną kapustę z grzybami, większość z nas ma swój ulubiony
przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty
nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje
taką lub podobna kapustę na wigilię. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kapusty z grzybami
będziemy potrzebowali:
1 kg kapusty kiszonej (lekko
odciśniętej)
50 g suszonych grzybów (można dodać
więcej)
1 duża cebula (około 150 g)
1/2 łyżeczki kminku (jeżeli nie
lubimy kminku to możemy go pominąć)
1 łyżeczka majeranku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
do smażenia:
olej
łyżka masła
Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grzybami
Przygotowanie:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na
sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i
zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można
pozostawić na noc).
Następnie namoczone grzyby gotuję,
jeżeli trzeba to dolewam niewielką ilość wody tak aby grzyby
swobodnie pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości
grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i
odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania
kapusty.
Kapusta kiszona:
Lekko odciśniętą kapustę kroję na
mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę
zalewam wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak
żeby kapusta nie była do końca przykryta wodą.
Do kapusty dodaję ziele angielskie,
listki laurowe, cukier, kminek, doprawiam solą i pieprzem. Garnek
stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut.
Jeżeli podczas gotowania kapusty odparuje woda to dolewamy niewielką
ilość wody i nadal gotujemy.
Smażenie cebuli i grzybów:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Wystudzone grzyby kroję na mniejsze
kawałki.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni
podsmażam cebulę przez kilka minut, tak aby się zeszkliła.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję
grzyby, masło i całość jeszcze smażę około 3-4 minut.
Końcowe przygotowanie kapusty z
grzybami:
Do ugotowanej kapusty dodaję
podsmażoną cebulę z grzybami, dokładnie mieszam i całość
jeszcze gotuję przez około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i
jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem. Na koniec dodaję
majeranek, dokładnie mieszam i zakręcam gaz.
Kapusta z grzybami jest gotowa, można
podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz