Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
klasyczną sałatkę jarzynową, większość z nas ma własny
sprawdzony przepis na taką sałatkę, ale jeżeli ktoś jeszcze nie
robił takiej sałatki, to polecam wypróbować mój przepis.
Do przygotowania sałatki jarzynowej,
będziemy potrzebowali:
1 puszka 400 g groszku
1 puszka 400 g kukurydzy
1jabłko (około 200 g)
5 jajek ugotowanych na
twardo
1 cebula (około 100 g)
150 g ogórków kiszonych
4 marchewki (około 400 g)
2 pietruszki (około 200
g)
2 ziemniaki (około 300 g)
kawałek korzenia selera
(około 180 g)
na sos:
około 5 łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy
ostrej
do smaku sól, pieprz
(biały lub czarny)
Link do filmu z przepisem:
Sałatka jarzynowa
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem
sałatki ugotuję warzywa:
Dokładnie umyte, ale nie
obrane warzywa: seler, ziemniaki, marchew, pietruszkę, wkładam do
garnka zalewam wodą i gotuję około 30 minut. Następnie odcedzam i
odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie
sałatki:
Wystudzone warzywa
obieram, kroję w kostkę i przekładam do miski.
Ogórki kroję w drobną
kostkę.
Cebulę kroję w drobną
kostkę.
Jabłko obieram, usuwam
gniazda nasienne i kroję w kostkę.
Jajka kroję w kostkę.
Wszystkie składniki
dodaję do warzyw, dodaję wypłukany i osączony na durszlaku
groszek i kukurydzę.
Do majonezu dodaję
musztardę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak
przygotowany sos dodaję do sałatki i całość dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam.
Tak przygotowaną sałatkę
odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem.
Sałatka jarzynowa jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ja znam tą sałatkę z dwiema różnicami:
OdpowiedzUsuń- bez dodatku ziemniaków
- zamiast cebuli biały kawałek pora
Są różne wersje tej sałatki, ale uważam że każda równie smaczna. Pozdrawiam serdecznie 😘💖
Usuń