Nowe Przepisy

wtorek, 16 stycznia 2018

Tradycyjna sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na klasyczną sałatkę jarzynową, większość z nas ma własny sprawdzony przepis na taką sałatkę, ale jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki, to polecam wypróbować mój przepis.

Do przygotowania sałatki jarzynowej, będziemy potrzebowali:

1 puszka 400 g groszku
1 puszka 400 g kukurydzy
1jabłko (około 200 g)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 cebula (około 100 g)
150 g ogórków kiszonych
4 marchewki (około 400 g)
2 pietruszki (około 200 g)
2 ziemniaki (około 300 g)
kawałek korzenia selera (około 180 g)
na sos:
około 5 łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy ostrej
do smaku sól, pieprz (biały lub czarny)


Link do filmu z przepisem: Sałatka jarzynowa


Przygotowanie:

Przed przygotowaniem sałatki ugotuję warzywa:
Dokładnie umyte, ale nie obrane warzywa: seler, ziemniaki, marchew, pietruszkę, wkładam do garnka zalewam wodą i gotuję około 30 minut. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

Końcowe przygotowanie sałatki:
Wystudzone warzywa obieram, kroję w kostkę i przekładam do miski.
Ogórki kroję w drobną kostkę.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Jabłko obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę.
Jajka kroję w kostkę.
Wszystkie składniki dodaję do warzyw, dodaję wypłukany i osączony na durszlaku groszek i kukurydzę.
Do majonezu dodaję musztardę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i całość dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam.

Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem.

Sałatka jarzynowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.