Nowe Przepisy

czwartek, 21 stycznia 2016

Zupa Meksykańska

Witam serdecznie
Za oknem sroga zima więc na obiad idealnie nadaje się zupa meksykańska która jest syta i mocno rozgrzewająca. Zupa meksykańska jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

500 g mięsa mielonego
2 papryki czerwone
1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
2 średnie cebule (około 130 g)
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili lub mielona papryka ostra
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
olej do smażenia

oraz 2 litry wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu


Link do filmu z przygotowania: Zupa meksykańska


Przygotowanie:
Do przygotowania zupy możemy użyć wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu.
Przykładowy wywar:
  1. Do garnka daję na przykład ćwiartkę kurczak lub dwie mniejsze, można użyć skrzydełek lub mięsa wołowego z kością.
  2. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, kawałek selera, kawałek pora. Całość zalewam około 2,5 l wody, garnek stawiam na gazie i gotuję około 45 minut.
  3. Następnie przecedzam i czysty wywar użyję do przygotowania zupy meksykańskiej.
Przygotowanie składników na zupę meksykańską:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  3. Papryczkę chili oczyszczam z nasionek i drobniutko kroję.
  4. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę.

  5. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez około 5 minut cebulę z czosnkiem tak aby cebula się zeszkliła.
  6. Następnie dodaję mięso mielone i całość smażę kolejne 5 minut.
  7. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaję paprykę i całość smażę jeszcze 10 minut.


Końcowe przygotowanie zupy meksykańskiej:
  1. Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z wywarem, dodaję koncentrat pomidorowy, papryczkę chili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut.
  2. Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut.
  3. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa meksykańska jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 




Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.