Nowe Przepisy

poniedziałek, 9 marca 2015

Sałatka z Kapusty Pekińskiej i Piersi Kurczaka

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka. Jest prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do pracy lub na kolację.

Będziemy potrzebować :

podwójna pierś z kurczaka (około 600 g)
kapusta pekińska (około 600 g)
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki gruntowe lub sałatkowy (około 200 g)
pęczek szczypiorku
150 g majonezu (około 5 łyżek )
sól , pieprz

przyprawy do smażenia piersi kurczaka :
papryka słodka , pieprz cayenne , tymianek
pieprz czarny , czosnek granulowany
lub takie jakie lubimy
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania : Sałatka z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka 



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka :
  1. Umytą i oczyszczoną z chrząstek, białych błonek pierś z kurczaka nacieram przyprawami.
  2. Tak przygotowaną pierś smażę na patelni do miękkości mięsa – jeżeli nie chcemy smażyć to możemy pierś upiec w piekarniku.
  3. Usmażoną odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie sałatki :
  1. Umytą i osączoną kapustę pekińską siekam i daję do salaterki.
  2. Ogórki obieram , kroję w kostkę i daję do salaterki.
  3. Umyty szczypiorek siekam i dodaję do reszty składników w salaterce.
  4. Jajka kroję w kostkę i daję do salaterki.
  5. Wystudzoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę i dodaję do pozostałych składników.
  6. Majonez doprawiam solą (dużą szczyptą) i pieprzem ( dwie szczypty ) , mieszam i dodaję do sałatki.
  7. Sałatkę dokładnie mieszam i odstawiam na około 60 minut aby przeszła smakiem – sałatka jest gotowa.
Sałatka z kapusty pekińskiej z piersią kurczaka jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.