Nowe Przepisy

wtorek, 17 marca 2015

Pizza z Patelni – Szybka i Smaczna


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pizzę z patelni . Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bo w niecałe 30 minut mamy pizzę.

Będziemy potrzebować:

na ciasto:
300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
100 ml wody
100 ml mleka
2 łyżki oleju (około 27 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cukru

na sos:
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
sól do smaku

dodatki na pizzę takie jakie lubimy
ja użyłam :
salami
ser żółty
mozzarella

patelnia z pokrywką

Link do filmu z przygotowania: Pizza z patelni



Przygotowanie :
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : mąkę, wodę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę cukru, szczyptę soli, olej. Składniki mieszam łyżką w misce aby wstępnie się połączyły
  2. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 2 – 3 minut. Jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo klei się do dłoni i blatu to podsypujemy blat mąką.
  3. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części (w moim przypadku podzieliłam na dwie części ponieważ mam w miarę dużą patelnię ale jeżeli mamy mniejszą to ciasto dzielimy na 3 części)
  4. Jeden kawałek ciasta rozwałkuję na wielkość patelni, drugi na razie odkładam na bok i rozwałkuję go dopiero gdy usmażę pierwszą pizzę.
  5. Aby łatwiej było mi rozwałkować ciasto blat smaruję olejem i rozwałkowuję na wielkość patelni .
  6. Przed przełożeniem ciasta na patelnię, patelnię smaruję olejem.
  7. Rozwałkowane ciasto przekładam na patelnię i rozciągam go na całą powierzchnię dna patelni – aby łatwiej było mi przenieść ciasto nawijam je na wałek i przenoszę.
  8. Do przecieru dodaję oregano, szczyptę soli i dokładnie mieszam – sos jest gotowy
Smażenie pizzy :
  1. Patelnię z pizzą przykrywam pokrywką i stawia na gazie, płomień mam ustawiony na nie najmniejszy ale też nie na średni taki pośrodku :) (palnik zależy od wielkości patelni) .
  2. Pizzę najpierw smażę z jednej strony pod przykryciem około 6 – 7 minut , gdy jest podsmażona zdejmuję patelnię z gazu i przewracam placek na drugą stronę (dokładnie widać na filmiku) .
  3. Po przewróceniu powierzchnię pizzy smaruję sosem, nakładam dodatki, ponownie nakrywam patelnię pokrywką, stawiam na gazie i smażę jeszcze około 5 minut .
Po usmażeniu pizza z patelni jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa   






16 komentarzy :

  1. Hmm brzmi ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. BArdzo dobry pomysł !! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Wypróbowana, zjedzona ze smakiem i pozwoliłam sobie na udostępnienie linka do tej pyszności na swoim blogu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję , cieszę się ze smakowała a przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Świetny przepis. Moja rodzina uwielbia pizzę. Na pewno wykorzystam ten szybki przepis. Jaką średnicę ma patelnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam ze tak późno odpisuję ale nie wiem czemu znalazł się w spamie.

      Smażyłam na patelni o średnicy 28 cm .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Właśnie wcinam pizze wg Pani przepisu i po prostu jest przepyszna!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że smakuje a przepis się przydał:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. akurat nie mam w domu mleka ;(( mogę je czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zanim zrobiłam drugą, pierwszej już nie było i rodzinka pytała kiedy będzie nastepna ;) bardzo smaczny i prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że pizza smakowała a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Czy zamiast smażyć można upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No można upiec w piekarniku, ale jeżeli miała bym piec w piekarniku to bym zrobiła ciasto drożdżowe
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.