Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pizzę z patelni
. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bo w niecałe 30 minut
mamy pizzę.
Będziemy potrzebować:
na ciasto:
300 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
100 ml wody
100 ml mleka
2 łyżki oleju (około 27 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cukru
na sos:
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
sól do smaku
dodatki na pizzę takie jakie lubimy
ja użyłam :
salami
ser żółty
mozzarella
patelnia z pokrywką
Link do filmu z przygotowania: Pizza z patelni
Przygotowanie :
- Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : mąkę, wodę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę cukru, szczyptę soli, olej. Składniki mieszam łyżką w misce aby wstępnie się połączyły
- Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 2 – 3 minut. Jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo klei się do dłoni i blatu to podsypujemy blat mąką.
- Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części (w moim przypadku podzieliłam na dwie części ponieważ mam w miarę dużą patelnię ale jeżeli mamy mniejszą to ciasto dzielimy na 3 części)
- Jeden kawałek ciasta rozwałkuję na wielkość patelni, drugi na razie odkładam na bok i rozwałkuję go dopiero gdy usmażę pierwszą pizzę.
- Aby łatwiej było mi rozwałkować ciasto blat smaruję olejem i rozwałkowuję na wielkość patelni .
- Przed przełożeniem ciasta na patelnię, patelnię smaruję olejem.
- Rozwałkowane ciasto przekładam na patelnię i rozciągam go na całą powierzchnię dna patelni – aby łatwiej było mi przenieść ciasto nawijam je na wałek i przenoszę.
- Do przecieru dodaję oregano, szczyptę soli i dokładnie mieszam – sos jest gotowy
Smażenie pizzy :
- Patelnię z pizzą przykrywam pokrywką i stawia na gazie, płomień mam ustawiony na nie najmniejszy ale też nie na średni taki pośrodku :) (palnik zależy od wielkości patelni) .
- Pizzę najpierw smażę z jednej strony pod przykryciem około 6 – 7 minut , gdy jest podsmażona zdejmuję patelnię z gazu i przewracam placek na drugą stronę (dokładnie widać na filmiku) .
- Po przewróceniu powierzchnię pizzy smaruję sosem, nakładam dodatki, ponownie nakrywam patelnię pokrywką, stawiam na gazie i smażę jeszcze około 5 minut .
Po usmażeniu pizza z patelni jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Hmm brzmi ciekawie.
OdpowiedzUsuńBArdzo dobry pomysł !! :D
OdpowiedzUsuńPycha :) Wypróbowana, zjedzona ze smakiem i pozwoliłam sobie na udostępnienie linka do tej pyszności na swoim blogu. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję , cieszę się ze smakowała a przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie
Świetny przepis. Moja rodzina uwielbia pizzę. Na pewno wykorzystam ten szybki przepis. Jaką średnicę ma patelnia?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ze tak późno odpisuję ale nie wiem czemu znalazł się w spamie.
UsuńSmażyłam na patelni o średnicy 28 cm .
Pozdrawiam serdecznie
Właśnie wcinam pizze wg Pani przepisu i po prostu jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Super że smakuje a przepis się przydał:)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Rewelacja, pychaaaa
OdpowiedzUsuń:)
Usuńakurat nie mam w domu mleka ;(( mogę je czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńmleko można zastąpić wodą
UsuńZanim zrobiłam drugą, pierwszej już nie było i rodzinka pytała kiedy będzie nastepna ;) bardzo smaczny i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że pizza smakowała a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy zamiast smażyć można upiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNo można upiec w piekarniku, ale jeżeli miała bym piec w piekarniku to bym zrobiła ciasto drożdżowe
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie usmażyłam,miałam wątpliwości ale okazało się że absolutnie niepotrzebnie wyszły mi trzy smażone na patelni 24 cm.Są absolutnie wspaniałe,dziękuję za pyszny przepis,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper że pizza smakowała a przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Picca pyszna, dziękuję za super rozwiązanie (mam zepsuty piekarnik) dzieciaki zadowolone
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pizza smakowała, a najbardziej z tego, że dzieci się cieszyły.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz dzieci ♥
Największy plus - dajemy składniki jakie chcemy <3 Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam tylko z wodą, bo nieislam mleka- super sprawa! Ciasto lekkie, pyszne- super przepis! Pozdrawiam serdeczne :) Sandra
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pizza smakowała. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
UsuńMoja babcia robiła identyczną, aż przypomnę sobie jej smak na nowo. Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa do tradycyjnej pizzy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń