Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z
kapusty pekińskiej i piersi kurczaka. Jest prosta w przygotowaniu,
idealnie nadaje się do pracy lub na kolację.
Będziemy potrzebować :
podwójna pierś z kurczaka (około 600
g)
kapusta pekińska (około 600 g)
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki gruntowe lub sałatkowy
(około 200 g)
pęczek szczypiorku
150 g majonezu (około 5 łyżek )
sól , pieprz
przyprawy do smażenia piersi kurczaka
:
papryka słodka , pieprz cayenne ,
tymianek
pieprz czarny , czosnek granulowany
lub takie jakie lubimy
olej do smażenia
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka
:
- Umytą i oczyszczoną z chrząstek, białych błonek pierś z kurczaka nacieram przyprawami.
- Tak przygotowaną pierś smażę na patelni do miękkości mięsa – jeżeli nie chcemy smażyć to możemy pierś upiec w piekarniku.
- Usmażoną odstawiam do wystudzenia.
- Umytą i osączoną kapustę pekińską siekam i daję do salaterki.
- Ogórki obieram , kroję w kostkę i daję do salaterki.
- Umyty szczypiorek siekam i dodaję do reszty składników w salaterce.
- Jajka kroję w kostkę i daję do salaterki.
- Wystudzoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę i dodaję do pozostałych składników.
- Majonez doprawiam solą (dużą szczyptą) i pieprzem ( dwie szczypty ) , mieszam i dodaję do sałatki.
- Sałatkę dokładnie mieszam i odstawiam na około 60 minut aby przeszła smakiem – sałatka jest gotowa.
Sałatka z kapusty pekińskiej z
piersią kurczaka jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz