sobota, 16 marca 2013

Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego



Witam Serdecznie
Święta za pasem znalazłam w jednej z moich gazet o gotowaniu , ciekawą ozdobę na stół świąteczny , zrobioną z ciasta drożdżowego . Jest to koszyk w który można włożyć coś zielonego, pisanki, kurczaczka :)


Będziemy potrzebować :
250g mąki pszennej (poznańskiej )
125 ml mleka
40g tłuszczu masła lub margaryny
1 żółtko
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
około 1/2 łyżeczki soli
1 białko z jajka do pomalowania
tłuszcz do wysmarowania formy


Przygotowanie :

Koszyczek zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. Najpierw robię rozczyn , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) zalewam 1/2 ciepłego mleka ale nie gorącym ( to jest ważne żeby nie było za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę mąki , mleko , sól i dokładnie mieszam ,jak już składniki ładnie się połączą dodaję tłuszcz wcześniej roztopiony i ostudzony ( może być lekko ciepły) i jeszcze chwilkę mieszam . Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 do 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) . z wyrośniętego ciasta odcinam 1/3 i odkładam pod przykryciem . Pozostałe ciasto rozwałkuję na prostokąt o szerokości formy na koszyczek i długości dwa razy dłuższej niż szerokość . Następnie kroje je na paseczki o szerokości około 1 cm .dzielę paseczki na połowę ( jeżeli mam 20 to po 10 )
i wyplatam z nich kratkę . (nie wiem jak to wytłumaczyć na filmie pokazałam dokładnie ) ale przeplatam od spodu od góry od spodu od góry i tak dalej .
Po wypleceniu powinien powstać kwadrat który nakładam na foremkę wysmarowaną obficie tłuszczem . Nadwyżki ciasta obcinam nożem lub radełkiem wokół foremki i tak uformowany koszyczek odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni maluję je rozmąconym białkiem ( dzięki temu będzie ładniej błyszczeć ) i piekę około 40 minut . Gdy koszyczek mam już upieczony , to resztę ciasta dzielę na 3 równe części i za pomocą dłoni tworzę wałki o długości obwodu koszyczka , z nich splatam warkocz tak jak z włosów i formuję okrąg . Wyglądem przypomina ogromny obwarzanek :) . maluję białkiem i piekę w 200 stopniach przez około 20 minut .

Upieczony po wystudzeniu nakładam na wcześniej upieczony koszyczek i, tworzy on ozdobny brzeg koszyczka (można go przymocować za pomocą wykałaczek ). Koszyczek jest gotowy można nim udekorować stół .
Pozdrawiam Babcia Ewa  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...