Witam Serdecznie
Dzisiaj upiekłam domowe bułeczki
grahamki . Zamiast kupować w sklepie można spróbować zrobić je
samemu . Są na pewno smaczniejsze i wiemy co jest do nich dodane .
Będziemy potrzebować :
750g maki pszennej razowej typ 2000
250g maki pszennej (poznańska)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
4 dag drożdży
750 ml mleka
Przygotowanie :
Robienie bułek zaczynam od
przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję
łyżkę cukru ( przyśpiesza fermentację ) zalewam ciepłym mlekiem
około 250ml ale nie gorącym ( to jest ważne żeby mleko nie było
za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość
mąki pszennej (poznańskiej ) i mieszam . Następnie miskę nakrywam
ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka . Do rozczynu dodaję resztę maki
pszennej , pszennej razowej , sól , resztę mleka i dokładnie
mieszam , jak już składniki ładnie się połączą dodaje olej lub
oliwę i jeszcze chwilkę mieszam .
Teraz wykładam masę na stolnicę
i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut do momentu aż
ciasto ładnie odstaje od dłoni ( co jakiś czas podsypując mąką
aby się nie kleiło do blatu ). Wyrobione ciasto wkładam do miski
nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut
, powinno podwoić swoją objętość .
Z wyrośniętego ciasta formuję
bułeczki , rwie kawałki ciasta wielkości mojej dłoni robię kulki
i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Blachę
nakrywam ściereczką i odstawiam je do wyrośnięcia na około 20
minut. Przed włożeniem do piekarnika maluję je zimną wodą (
dzięki temu maja ładniejszą skórkę )
Piekarnik mam nagrzany do
200 stopni i piekę je około 30 minut ( wkładam do nagrzanego
piekarnika na środkową półkę). Grahamki są już gotowe
Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześliczne :)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia nigdy nie piekła bułeczek...
ile trzeba dodać oliwy bo w składnikach Pani nie podała.
OdpowiedzUsuńMa Pani/Pan rację nie podałam oleju około 3 - 4 łyżek ale polecam ten przepis jest dokładniejszy film i z mniejszej porcji zrobione ciasto
Usuńhttp://babciapieczechleb.blogspot.com/2014/01/domowe-buki-grahamki.html
Witam!! Próbuję obliczyć kaloryczność jednej bułki. Ile wyszło bułek z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńCzy na drugi dzień też są dobre
OdpowiedzUsuńTak będą dobre
UsuńOstatnie sztuki dopiekają się w piekarniku, kuchnia pachnie pięknie a pierwsza schrupana jak tylko ostygła. Dziękuję za b.dobry przepis
OdpowiedzUsuńGrażyna
Bardzo proszę i dziękuję za bardzo miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥