Nowe Przepisy

czwartek, 14 marca 2013

Domowe Bułki Grahamki



Witam Serdecznie
Dzisiaj upiekłam domowe bułeczki grahamki . Zamiast kupować w sklepie można spróbować zrobić je samemu . Są na pewno smaczniejsze i wiemy co jest do nich dodane .



Będziemy potrzebować :

750g maki pszennej razowej typ 2000
250g maki pszennej (poznańska)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
4 dag drożdży
750 ml mleka


Przygotowanie :

Robienie bułek zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję łyżkę cukru ( przyśpiesza fermentację ) zalewam ciepłym mlekiem około 250ml ale nie gorącym ( to jest ważne żeby mleko nie było za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki pszennej (poznańskiej ) i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do rozczynu dodaję resztę maki pszennej , pszennej razowej , sól , resztę mleka i dokładnie mieszam , jak już składniki ładnie się połączą dodaje olej lub oliwę i jeszcze chwilkę mieszam . 
Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni ( co jakiś czas podsypując mąką aby się nie kleiło do blatu ). Wyrobione ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut , powinno podwoić swoją objętość .

Z wyrośniętego ciasta formuję bułeczki , rwie kawałki ciasta wielkości mojej dłoni robię kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Blachę nakrywam ściereczką i odstawiam je do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika maluję je zimną wodą ( dzięki temu maja ładniejszą skórkę ) 
Piekarnik mam nagrzany do 200 stopni i piekę je około 30 minut ( wkładam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę). Grahamki są już gotowe

Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  



8 komentarzy :

  1. Prześliczne :)
    Moja Babcia nigdy nie piekła bułeczek...

    OdpowiedzUsuń
  2. ile trzeba dodać oliwy bo w składnikach Pani nie podała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma Pani/Pan rację nie podałam oleju około 3 - 4 łyżek ale polecam ten przepis jest dokładniejszy film i z mniejszej porcji zrobione ciasto

      http://babciapieczechleb.blogspot.com/2014/01/domowe-buki-grahamki.html

      Usuń
  3. Witam!! Próbuję obliczyć kaloryczność jednej bułki. Ile wyszło bułek z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy na drugi dzień też są dobre

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnie sztuki dopiekają się w piekarniku, kuchnia pachnie pięknie a pierwsza schrupana jak tylko ostygła. Dziękuję za b.dobry przepis
    Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za bardzo miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.