Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali:
główka młodej kapusty
około 350 gramów ogórków gruntowych
400 gramowa puszka groszku konserwowego
duży pęczek szczypiorku
duży pęczek koperku
na sos:
około 6 łyżek oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
2 szczypty cukru lub ksylitolu
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Surówka z młodej kapusty
Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do dużej miski. Szczypiorek, koperek drobno kroję i dodaję do kapusty.
Ogórki obieram ze skórki, kroję w półplasterki i dodaję do surówki. Groszek płuczę, odsączam na durszlaku i dodaję do surówki.
Do oliwy dodaję sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem, dodaję ksylitol i dokładnie mieszam.
Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do dużej miski. Szczypiorek, koperek drobno kroję i dodaję do kapusty.
Ogórki obieram ze skórki, kroję w półplasterki i dodaję do surówki. Groszek płuczę, odsączam na durszlaku i dodaję do surówki.
Do oliwy dodaję sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem, dodaję ksylitol i dokładnie mieszam.
Sosem polewam surówkę, dokładnie mieszam i odstawiam na około godzinę.
Surówka z młodej kapusty jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Surówka z młodej kapusty jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz