Nowe Przepisy

sobota, 15 czerwca 2024

Najlepsze domowe Jagodzianki z dużą ilością jagód – Jagodzianki Babci Ewy


Serdecznie witam i zapraszam na przepyszne jagodzianki. Jako że mamy sezon jagodowy, to nie może zabraknąć jagodzianek, można je kupić ale jeszcze lepszym pomysłem jest upieczenie ich w domu. Co wiąże się z tym, że będą jeszcze lepsze niż z najlepszej cukierni.
Nie są wcale aż tak trudne w przygotowaniu jakby mogło się wydawać, więc polecam je upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Do przygotowania jagodzianek będziemy potrzebowali:
porcja na około 12 jagodzianek
na ciasto:
480 g mąki pszennej (typ do 450) – około 3 szklanek 250 ml
250 ml letniego mleka – 1 szklanka
30 g drożdży świeżych
60 g cukru – około 5 łyżek
60 g masła – roztopionego i przestudzonego
1 całe jajko + 1 żółtko (rozmiar L)
szczypta soli
do jagód:
3 szklanki jagód
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła o temp. pokojowej
2 łyżki cukru


Link do do przepisu na: Jagodzianki



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, około 100 ml letniego mleka oraz dwie łyżki mąki.
Mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach:
Ciasto możemy przygotować ręcznie, mikserem lub robotem, w każdym przypadku składniki dodajemy w tej samej kolejności.

Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam łyżką, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby masło połączyło się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, ciasto powinno stać się gładkie i lśniące. Ciasta nie naciskam zbyt mocno podczas wyrabiam, ponieważ jest dość delikatne.

Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Po 30 minutach ciasto odpowietrzam:
Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć, dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze.
Miskę z ciastem ponownie nakrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.

Po 30 minutach:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam i dzielę na dwie części, z każdego kawałka ciasta formuję wałek i dzielę na 10-12 w miarę równych części.

Z każdego kawałka formuję kulkę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.

Gdy ciasto mam podzielone przygotuję jagody:
Do jagód dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i mieszam- jagody są gotowe.

Końcowe przygotowanie jagodzianek:
Uformowaną kulkę ciasta rozwałkowuję na placuszek, nie za gruby i nie za cienki, jeżeli rozwałkujemy bardzo cienko to podczas pieczenia jagodzianka najprawdopodobniej delikatnie pęknie od góry i wyleje się sok z jagód.

Na rozwałkowane ciasto nakładam około 3 łyżek jagód (ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto), brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym lepiła pieroga i mocno zlepiam ( trzeba to zrobić dość mocno i dokładnie, żeby sok nie wypłyną podczas pieczenia).


Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam w odstępach około 4 cm bo jeszcze wyrosną.
Blachę z jagodziankami nakrywam ściereczką i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie kruszonki:
Na blat wysypuję mąkę, masło, cukier i palcami łącze składniki tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

Pieczenie jagodzianek:
Przed wstawieniem blachy do piekarnika, jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką.


Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę.
Jagodzianki piekłam około 25 minut na jasno brązowy kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.


Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

Jagodzianki mogą pęknąć od góry lub od spodu, taki urok jagodzianek, więc proszę się tym nie przejmować.

Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.