Do przygotowania chłodnika będziemy potrzebować:
1 litr maślanki lub kefiru
pęczek rzodkiewek
około 500 g ogórków gruntowych
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
do smaku:
sól, pieprz
można podać z jajkami na twardo
Link do filmiku z przepisem na: Chłodnik
Przygotowanie:
Rzodkiewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Ogórki obieram ze skórki i również ścieram na tarce o grubych oczkach.
Koperek i szczypiorek drobno kroję, a czosnek drobniutko.
Do miski wlewam dobrze schłodzoną maślankę i przez chwilę roztrzepuję rózgą żeby się spieniła.
Następnie dodaję do maślanki wszystkie składniki, doprawiam solą, pieprze, dokładnie mieszam – chłodnik jest gotowy.
Chłodnik podaję dobrze schłodzony z gotowanym jajkiem, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
1 litr maślanki lub kefiru
pęczek rzodkiewek
około 500 g ogórków gruntowych
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
do smaku:
sól, pieprz
można podać z jajkami na twardo
Link do filmiku z przepisem na: Chłodnik
Przygotowanie:
Rzodkiewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Ogórki obieram ze skórki i również ścieram na tarce o grubych oczkach.
Koperek i szczypiorek drobno kroję, a czosnek drobniutko.
Do miski wlewam dobrze schłodzoną maślankę i przez chwilę roztrzepuję rózgą żeby się spieniła.
Następnie dodaję do maślanki wszystkie składniki, doprawiam solą, pieprze, dokładnie mieszam – chłodnik jest gotowy.
Chłodnik podaję dobrze schłodzony z gotowanym jajkiem, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz