Nowe Przepisy

czwartek, 21 marca 2024

Urocze BARANKI WIELKANOCNE z ciasta drożdżowego – pyszne słodkie i piękne


Serdecznie witam i zapraszam na urocze baranki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Są bardzo smaczne, puszyste i delikatne, a jeżeli podczas wypieku pomogą nam dzieciątka to przy okazji będą się świetnie bawić lepiąc baranki.

Do przygotowania baranków będziemy potrzebowali – z podanej porcji wyjdzie około 16 baranków
do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml
3 szklanki mąki pszennej (typ do 550) – 480 gramów
¾ szklanki letniego mleka
około 1/3 szklanki cukru ( około 70 g)
2 jajka całe i 1 białko (jajka rozmiar L)
60 g roztopionego i przestudzonego masła
30 g drożdży świeżych
około 1 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
na kruszonkę:
około ½ szklanki mąki pszennej (80 g)
2 garście orzechów włoskich (około 40 g) – można pominąć
około 4 łyżek cukru
około 60 g masła o temp. pokojowej
do pomalowania baranków przed pieczeniem:
1 żółtko
około 3 łyżek mleka
oraz rodzynki na oczy


Link do filmiku z przepisem na: Baranki wielkanocne



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, letnie mleko oraz szklankę mąki, mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach:
Ciasto możemy przygotować robotem, mikserem lub ręcznie.
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam, żeby tłuszcz połączył się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut. Ciasto jest dość luźne więc, wyrabiam je delikatnie, podsypując od czasu do czasu mąką.
Wyrobione ciasto przekłam do miski, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie kruszonki:
W tym czasie gdy wyrasta ciasto, przygotuję kruszonkę. Do miski przekładam wszystkie składniki na kruszonkę i łączę je palcami, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

Przygotowanie baranków:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, zagniatam i dzielę na dwie części, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, żeby odpoczęło.

Następnie z ciasta formuję wałek i dzielę na mniejsze kawałki. Z większego kawałka ciasta formuję brzuszek baranka, a z mniejszych kawałków nóżki, główkę i uszko. Z rodzynek robię oczka.
Baranki formuję od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Do żółtka dodaję mleko i mieszam.
Baranki na blasze delikatnie spłaszczam dłońmi, maluję żółtkiem z mlekiem i posypuję obficie brzuszek kruszonką, delikatnie ją wciskając w ciasto.

Blachę z barankami nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut, żeby podrosły.

Pieczenie:
Blachę wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 18 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone baranki wyjmuję od razu z piekarnika, zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.

Baranki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.