Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
około 300 g pomidorków koktajlowych
około 15 jajek przepiórczych
około 200 g sera sałatkowego lub sera feta
około 40 oliwek zielonych lub czarnych
garść listków bazylii
na sos:
3-4 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka oregano
szczypta cukru lub ksylitolu
sól, pieprz
opcjonalnie biały sezam
Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z jajeczkami przepiórczymi
Przygotowanie:
Pomidorki przekrawam wzdłuż na pół, ugotowane na twardo jajeczka przepiórcze obieram i również przekrawam wzdłuż na pół.
Listki bazylii drobno kroję, ser sałatkowy kroję w kostkę, oliwki osączam z zalewy.
Sos:
Do oliwy dodaję wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Do oliwy dodaję wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Na dużym talerzu układam warstwowo wszystkie składniki sałatki, polewam sosem, posypuję sezamem i dekoruję całymi listkami bazylii.
Sałatka jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz