Nowe Przepisy

środa, 13 marca 2024

Domowy PASZTET DROBIOWY – łatwy i szybki w przygotowaniu

Serdecznie witam i zapraszam na przepyszny domowy pasztet drobiowy. Pasztet jest prosty w przygotowaniu, przepyszny i aromatyczny. Polecam wypróbować przepis, bo warto.

Do przygotowania pasztetu drobiowego będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 2 litry pasztetu

dwie ćwiartki kurczaka - około 700 gramów
jeden udziec z indyka (z kością) - około 500 gramów
około 800 gramów piersi z kurczaka
do gotowania mięsa:
kawałek korzenia selera
1 cebula
1 mały por
2 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
około 10 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka soli
wątróbka:
około 500 g wątróbek drobiowych
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
do pasztetu:
3 jajka – rozdzielone żółtka od białek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oraz:
2 kajzerki (najlepiej czerstwe)
około szklanki bulionu – z gotowania mięsa

Link do filmiku z przepisem na: Pasztet drobiowy



Przygotowanie:
Do dużego garnka przekładam ćwiartki kurczaka, udziec z indyka, pierś z kurczaka, dodaję warzywa oraz przyprawy, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.

Następnie ugotowane mięso wyjmuję i odstawiam do wystudzenia, do przygotowania pasztetu również użyję ugotowaną marchew i pietruszkę z bulionu. Bulionu nie wylewam tylko przygotowuję na nim zupę, jest bardzo esencjonalny więc szkoda go marnować.

W tym czasie gdy gotuje się mięso przygotowuję pozostałe składniki na pasztet:
Cebulę kroję na mniejsze kawałki, czosnek drobno kroję, wątróbkę oczyszczam z żyłek i pozostałości żółci.

Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez chwilę cebulę, tak żeby się zeszkliła.

Do zeszklonej cebuli dodaję masło, czosnek, wątróbkę i smażę przez kilka minut, tak żeby wątróbka się podsmażyła i zmieniła kolor.

Kajzerki zalewam bulionem i odstawiam do namoczenia.

Końcowe przygotowanie pasztetu:
Wystudzone mięso obieram z kości i chrząstek, i mielę w maszynce do mielenia mięsa, na średnim sitku. Do mielenia dodaję ugotowaną marchew i pietruszkę.
Mielę również wątróbkę i kajzerki, których nie odciskam z bulionu.

Do zmielonych składników dodaję żółtka, doprawiam solą, pieprzem, dodaję imbir, gałkę muszkatołową i dokładnie wyrabiam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do pasztetu i dokładnie mieszam.

Tak przygotowany pasztet przekładam do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.

Pieczenie pasztetu drobiowego:
Foremki z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra zbrązowiała. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu pasztet odstawiam w foremkach do wystudzenia.

Pasztet drobiowy jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.