Do przygotowania sałatki makaronowej będziemy potrzebowali:
500 gramów makaronu (ja użyłam świderki)
500 gramów pomidorków koktajlowych
400 gramowa puszka groszku konserwowego
około 120 g tuńczyka w kawałkach po odsączeniu – jedna puszka
około 250 gramów sera sałatkowego lub sera feta
1 cebula czerwona
duża garść świeżej bazylii
na sos:
około 5 łyżek oliwy
1 ½ łyżeczki oregano
około 2 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
szczypta cukru lub ksylitolu
Link do filmiku z przepisem na: Sałatka makaronowa
Przygotowanie:
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, następnie odcedzam, przekładam do miski i odstawiam do wystudzeniu.
500 gramów makaronu (ja użyłam świderki)
500 gramów pomidorków koktajlowych
400 gramowa puszka groszku konserwowego
około 120 g tuńczyka w kawałkach po odsączeniu – jedna puszka
około 250 gramów sera sałatkowego lub sera feta
1 cebula czerwona
duża garść świeżej bazylii
na sos:
około 5 łyżek oliwy
1 ½ łyżeczki oregano
około 2 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
szczypta cukru lub ksylitolu
Link do filmiku z przepisem na: Sałatka makaronowa
Przygotowanie:
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, następnie odcedzam, przekładam do miski i odstawiam do wystudzeniu.
Pomidorki kroję na mniejsze kawałki, bazylie drobno kroję, cebulę kroję w cienkie ćwierć plasterki.
Groszek płuczę i osączam na durszlaku, tuńczyka odsączam z zalewy.
Groszek płuczę i osączam na durszlaku, tuńczyka odsączam z zalewy.
Do oliwy dodaję sok z cytryny, oregano, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Do makaronu dodaję wszystkie składniki, polewam sosem i dokładnie mieszam.
Na koniec do sałatki dodaję ser, który kroję lub kruszę, delikatnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest gotowa.
Na koniec do sałatki dodaję ser, który kroję lub kruszę, delikatnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest gotowa.
Sałatka makaronowa jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz