Nowe Przepisy

piątek, 16 lutego 2024

Przepyszne pieczarki w sosie słodko-kwaśnym do makaronu, ryżu lub kaszy / danie wegetariańskie


Serdecznie witam i zapraszam na przepyszne pieczarki w sosie słodko kwaśnym, które możemy podać z ryżem, makaronem lub kaszą. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Zapomniałam powiedzieć, że tak przygotowane pieczarki powinny wystarczyć na około 400 gramów ryżu lub makaronu.

Do przygotowania pieczarek będziemy potrzebowali:
500 g pieczarek
2 czerwone papryki
1 nie za duży por
1 średnią cebulę
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
na sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru trzcinowego
3 łyżki sosu sojowego
2 kopiaste łyżki ketchupu (pikantny lub łagodny)
sól, pieprz, papryka ostra


Link do filmiku z przepisem na: Pieczarki w sosie słodko-kwaśnym



Przygotowanie:
Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki, por kroję w pół plasterki i dodaję do papryki.
Cebule kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję, natkę pietruszki siekam.

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewam olej i smażę pieczarki przez około 3-4 minuty, następnie dodaję cebulę i jeszcze smażę około 2 minut.

Dodaję paprykę z porem i smażę około 10 minut, do miękkości papryki. Następnie doprawiam, dodaję sok z cytryny, cukier, sos sojowy, ketchup, dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut.
Na koniec dodaję natkę pietruszki, mieszam, zakręcam grzanie pieczarki są gotowe.

Pieczarki w sosie słodko-kwaśnym są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.