Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:
ciasto francuskie
3 okrągłe foremki różnej wielkości
dżem (na przykład wiśniowy)
cukier puder
Link do filmiku z przepisem na: Ciastka z ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Ciasto francuskie ze sklepu, rozwijam i przekładam na blat podsypany mąką. Następnie wykrawam krążek w takiej samej ilości z każdej wielkości foremki.
ciasto francuskie
3 okrągłe foremki różnej wielkości
dżem (na przykład wiśniowy)
cukier puder
Link do filmiku z przepisem na: Ciastka z ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Ciasto francuskie ze sklepu, rozwijam i przekładam na blat podsypany mąką. Następnie wykrawam krążek w takiej samej ilości z każdej wielkości foremki.
Następnie każdy krążek nacinam w kilku miejscach pozostawiając nie nacięty środek, tak żeby nacięcia przypominały płatki kwiatka.
Teraz na środek największego krążka kładę średni krążek i na samą górę najmniejszy, środek delikatnie naciskam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blasze środek mocno naciskam, i kładę na środek troszkę dżemu.
Pieczenie:
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C na środkową półkę i piekę około 15 minut, tak żeby ciastka się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C na środkową półkę i piekę około 15 minut, tak żeby ciastka się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone od razu wyjmuję z piekarnika i zdejmuję z blachy.
Gotowe ciastka możemy oprószyć cukrem pudrem.
Ciasta są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Gotowe ciastka możemy oprószyć cukrem pudrem.
Ciasta są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz