Nowe Przepisy

piątek, 19 stycznia 2024

Ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego – piękne pyszne i łatwe w przygotowaniu – ciastka różyczki


Witam serdecznie i zapraszam na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego. Są bardzo smaczne i ładnie wyglądają, polecam je przygotować.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:
ciasto francuskie
3 okrągłe foremki różnej wielkości
dżem (na przykład wiśniowy)
cukier puder


Link do filmiku z przepisem na: Ciastka z ciasta francuskiego



Przygotowanie:
Ciasto francuskie ze sklepu, rozwijam i przekładam na blat podsypany mąką. Następnie wykrawam krążek w takiej samej ilości z każdej wielkości foremki.

Następnie każdy krążek nacinam w kilku miejscach pozostawiając nie nacięty środek, tak żeby nacięcia przypominały płatki kwiatka.


Teraz na środek największego krążka kładę średni krążek i na samą górę najmniejszy, środek delikatnie naciskam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blasze środek mocno naciskam, i kładę na środek troszkę dżemu.

Pieczenie:
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C na środkową półkę i piekę około 15 minut, tak żeby ciastka się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone od razu wyjmuję z piekarnika i zdejmuję z blachy.

Gotowe ciastka możemy oprószyć cukrem pudrem.
Ciasta są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.