Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali:
1,5 litra bulionu warzywnego
500 g mięsa mielonego (może być wieprzowe lub wołowe)
puszka 400 g kukurydzy konserwowej
puszka 400 g czerwonej fasoli
2 czerwone papryki
2 cebule (około 150 g)
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
papryczka chili
pęczek natki pietruszki
przyprawy:
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz, papryka ostra
olej do smażenia
Link do filmiku z przepisem na: Zupa rozgrzewająca
Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i przekładam do osobnej miseczki, z papryczki chili usuwam nasionka, drobniutko kroję i dodaję do czosnku.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na cienkie kilkucentymetrowe paseczki.
Natkę pietruszki drobno kroję.
1,5 litra bulionu warzywnego
500 g mięsa mielonego (może być wieprzowe lub wołowe)
puszka 400 g kukurydzy konserwowej
puszka 400 g czerwonej fasoli
2 czerwone papryki
2 cebule (około 150 g)
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
papryczka chili
pęczek natki pietruszki
przyprawy:
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz, papryka ostra
olej do smażenia
Link do filmiku z przepisem na: Zupa rozgrzewająca
Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i przekładam do osobnej miseczki, z papryczki chili usuwam nasionka, drobniutko kroję i dodaję do czosnku.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na cienkie kilkucentymetrowe paseczki.
Natkę pietruszki drobno kroję.
Przygotowanie zupy:
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby się zeszkliła.
Następnie dodaję mięso i przez chwilę smażę, tak żeby mięso się obsmażyło. Do obsmażonego mięsa dodaję paprykę słodką, tymianek, oregano i jeszcze smażę około 3 minut.
Następnie do mięsa dodaję paprykę, czosnek, papryczkę chili, doprawiam solą i smażę jeszcze około 10 minut, na mały ogniu.
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby się zeszkliła.
Następnie dodaję mięso i przez chwilę smażę, tak żeby mięso się obsmażyło. Do obsmażonego mięsa dodaję paprykę słodką, tymianek, oregano i jeszcze smażę około 3 minut.
Następnie do mięsa dodaję paprykę, czosnek, papryczkę chili, doprawiam solą i smażę jeszcze około 10 minut, na mały ogniu.
Następnie dodaję wypłukaną i odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę, bulion, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i od momentu zagotowania gotuję około 10 minut, pod przykryciem.
Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, dodaję natkę pietruszki, majeranek, zupa jest gotowa.
Zupa jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, dodaję natkę pietruszki, majeranek, zupa jest gotowa.
Zupa jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz