Nowe Przepisy

poniedziałek, 4 grudnia 2023

Śledzie w śmietanie z jabłkami – Przepyszna sałatka śledziowa


Witam serdecznie i zapraszam na śledzie w śmietanie z jabłkiem. Tak przygotowane śledzie są przepyszne i delikatne w smaku, polecam wypróbować przepis i życzę smacznego.

Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:
około 600 g solonych śledzi a'la Matias
400 g śmietany 12% lub 18%
2 jabłka winne – około 400 g
3-4 nie za duże cebule - około 300 g
około 2 łyżek soku z cytryny
garstka listków natki pietruszki
do smaku:
2 szczypty cukru
sól, pieprz


Link do filmiku z przepisem na: Śledzie w śmietanie



Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowanie sałatki je moczę. Śledzie przekładam do miski, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny, i w między czasie wymieniam kilka razy wodę. Długość moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Gdy śledzie mam już wymoczone, to przygotowuję pozostałe składniki:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki, przekładam na durszlak i przelewam wrzątkiem. Cebulę odstawiam do osączenia, wystudzenia i przekładam do miski.
Jabłka obieram, kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli. Skrapiam sokiem z cytryny i mieszam.
Natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do sałatki.

Wymoczone śledzie, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Dodaję śmietanę, cukier doprawiam i dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 2 godziny, żeby sałatka przeszła smakiem.

Śledzie w śmietanie są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.