Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 28 cm
na ciasto:
320 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki o pojemności 250 ml
80 gramów cukru pudru – ½ szklanki 250 ml
150 gramów masła o temp. pokojowej – można użyć margaryny do pieczenia
5 żółtek – rozmiar L
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
na masę makową:
375 mililitrów mleka – 1 ½ szklanki o pojemności 250 ml
300 gramów maku mielonego z torebki - 3 szklanki o pojemności 250 ml
garść orzechów włoskich – około 50 g
około 100 g rodzynek
kilka śliwek suszonych - można dodać inne bakalie
50 g masła roztopionego
kilka kropli aromatu migdałowego
około 4 łyżek miodu
2 jajka - rozmiar L
na pianę:
5 białek
160 g cukru kryształ drobnego - ¾ szklanki o pojemności 250 ml
1 budyń waniliowy
oraz do posypania góry ciasta wiórki kokosowe i mak
użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 28 cm
na ciasto:
320 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki o pojemności 250 ml
80 gramów cukru pudru – ½ szklanki 250 ml
150 gramów masła o temp. pokojowej – można użyć margaryny do pieczenia
5 żółtek – rozmiar L
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
na masę makową:
375 mililitrów mleka – 1 ½ szklanki o pojemności 250 ml
300 gramów maku mielonego z torebki - 3 szklanki o pojemności 250 ml
garść orzechów włoskich – około 50 g
około 100 g rodzynek
kilka śliwek suszonych - można dodać inne bakalie
50 g masła roztopionego
kilka kropli aromatu migdałowego
około 4 łyżek miodu
2 jajka - rozmiar L
na pianę:
5 białek
160 g cukru kryształ drobnego - ¾ szklanki o pojemności 250 ml
1 budyń waniliowy
oraz do posypania góry ciasta wiórki kokosowe i mak
Link do filmiku z przepisem na: Makowiec pod chmurką
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta przygotuję mak, można użyć maku mielonego z torebki tak jak ja lub możemy suchy mak najpierw ugotować a później zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Mleko zagotowuję i do gotującego się mleka dodaję mak, i mieszając gotuję około 2 minut, następnie odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta przygotuję mak, można użyć maku mielonego z torebki tak jak ja lub możemy suchy mak najpierw ugotować a później zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Mleko zagotowuję i do gotującego się mleka dodaję mak, i mieszając gotuję około 2 minut, następnie odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto oprócz masła i przez chwile miksuję, tak żeby składniki się połączyły i przypominały kruszonkę.
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto oprócz masła i przez chwile miksuję, tak żeby składniki się połączyły i przypominały kruszonkę.
Następnie dodaję żółtka i jeszcze przez chwilę miksuję, następnie ciasto zagniatam dłonią, tak żeby stało się gładkie i jednolite.
Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut do lodówki.
Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut do lodówki.
Przygotowanie masy makowej:
Do maku dodaję pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, masło, kilka kropli aromatu, miód i dokładnie mieszam.
Jajka ubijam, tak żeby się dobrze spieniły i dodaję do maku, mieszam – masa makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciasta:
Foremkę wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki i wyklejam nim dno foremki.
Na ciasto kładę masę makową i równo rozprowadzam.
Białka przez chwilę miksuję, tak żeby wstępnie się ubiły i dodaję stopniowo cukier, cały czas miksując.
Gdy piana stanie się lśniąca, to dodaje budyń i jeszcze przez chwilę miksuję.
Pianę wykładam na mak i wyrównuję. Górę posypuję wiórkami kokosowymi i makiem.
Pieczenie:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na granie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, foremki i odstawiam do wystudzenia.
Do maku dodaję pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, masło, kilka kropli aromatu, miód i dokładnie mieszam.
Jajka ubijam, tak żeby się dobrze spieniły i dodaję do maku, mieszam – masa makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciasta:
Foremkę wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki i wyklejam nim dno foremki.
Na ciasto kładę masę makową i równo rozprowadzam.
Białka przez chwilę miksuję, tak żeby wstępnie się ubiły i dodaję stopniowo cukier, cały czas miksując.
Gdy piana stanie się lśniąca, to dodaje budyń i jeszcze przez chwilę miksuję.
Pianę wykładam na mak i wyrównuję. Górę posypuję wiórkami kokosowymi i makiem.
Pieczenie:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na granie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, foremki i odstawiam do wystudzenia.
Makowiec pod chmurką jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz