Nowe Przepisy

czwartek, 30 listopada 2023

Najlepsze paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami / Kapuśniaki drożdżowe


Witam serdecznie i zapraszam na paszteciki z kapustą i grzybami. Paszteciki zwane również kapuśniaczkami są przepyszne, puszyste i delikatne. Polecam wypróbować przepis, bo jest sprawdzony i zawsze się udaje. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Do przygotowania pasztecików/kapuśniaczków będziemy potrzebowali:
na farsz:
około 500 g kapusty kiszonej (po lekkim odciśnięciu)
około 20 g grzybów suszonych
nie za duża cebula (około 60 g)
2 małe listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz, kminek
na ciasto:
320 g mąki pszennej (typ do 550) – około 2 szklanki 250 ml
150 ml letniego mleka – ½ szklanki 250 ml i około 3 łyżek
20 g drożdży świeżych
2 żółtka (rozmiar L)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
do pomalowania przed pieczeniem roztrzepane białko
oraz do posypania kminek lub czarnuszka

Link do filmiku z przepisem na: Paszteciki z kapustą i grzybami



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję farsz:
Wypłukane grzyby przekładam do rondelka, zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam na kilka godzin do namoczenia.
Cebulę kroję w drobną kostkę.

Osączoną kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapusty wcześniej nie płukałam ale jeżeli mamy bardzo kwaśną to możemy wypłukać.

Do kapusty dodaję listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, zalewam niewielką ilością wody tak żeby kapusta była przykryta i gotuję do miękkości około 30 minut.
Wymoczone grzyby również gotuję do miękkości około 30 minut.
Cebulę smażę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.

Ugotowaną kapustę przekładam na durszlak, wyjmuję listki i ziele angielskie, odciskam i przekładam do miski.

Dodaję podsmażoną cebulę, grzyby drobno kroję i również dodaję do kapusty. Doprawiam solą, pieprzem, kminkiem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy teraz przygotuję ciasto.

Przygotowanie ciasta:
Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota, miksera.
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru, troszkę letniego mleka i dwie duże łyżki mąki, mieszam, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach:
Następnie do rozczynu dodaję pozostałe mleko, żółtka, pozostałą mąkę, sól, olej i dokładnie mieszam łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.

Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut tak żeby stało się gładkie i lśniące.

Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam na około 40 minut w ciepłe miejsce, tak żeby podwoiło swoją objętość. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam i dzielę na dwie w miarę równe części, nakrywam folią i pozostawiam na około 10 minut żeby odpoczęło, dzięki temu będzie je łatwiej rozwałkować.

Następnie kawałek ciasta rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i na szerokość około 13 centymetrów.

Na dłuższy brzeg ciasta nakładam farsz i zwijam do środka jak roladę.
Po zwinięciu górę delikatnie spłaszczam i kroję na około 5 centymetrowe kawałki.
Paszteciki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut.

Pieczenie pasztecików:
Przed pieczeniem paszteciki maluję roztrzepanym białkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minut. Upieczone od razu wyjmuję z piekarnika, zdejmuję z blachy i piekę drugą partię pasztecików.

Paszteciki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.