Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:
około 400 g solonych śledzi a'la Matias
100 g rodzynek
2 cebule – około 250 g
1 łyżeczka miodu
6 łyżeczek koncentratu pomidorowego – około 100 g
około 3 łyżek oleju
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Śledzie z rodzynkami
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowanie sałatki je moczę. Śledzie przekładam do miski, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny, i w między czasie wymieniam kilka razy wodę.
W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję pozostałe składniki:
Rodzynki mam dość duże, więc przekrawam je na pół.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Następnie na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła. Do cebuli dodaję, miód, rodzynki, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut, następnie odstawiam do wystudzenia.
około 400 g solonych śledzi a'la Matias
100 g rodzynek
2 cebule – około 250 g
1 łyżeczka miodu
6 łyżeczek koncentratu pomidorowego – około 100 g
około 3 łyżek oleju
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Śledzie z rodzynkami
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowanie sałatki je moczę. Śledzie przekładam do miski, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny, i w między czasie wymieniam kilka razy wodę.
W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję pozostałe składniki:
Rodzynki mam dość duże, więc przekrawam je na pół.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Następnie na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła. Do cebuli dodaję, miód, rodzynki, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut, następnie odstawiam do wystudzenia.
Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki.
Do śledzi dodaję podsmażone składniki, dokładnie mieszam i odstawiam przynajmniej na godzinę, żeby sałatka przeszła smakiem.
Śledzie z rodzynkami są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Do śledzi dodaję podsmażone składniki, dokładnie mieszam i odstawiam przynajmniej na godzinę, żeby sałatka przeszła smakiem.
Śledzie z rodzynkami są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz