Nowe Przepisy

sobota, 11 listopada 2023

Kaczka pieczona z przepysznym farszem z kapusty kiszonej

Witam serdecznie i zapraszam na kaczkę pieczoną z przepysznym farszem z kapusty kiszonej. W ten sam sposób możemy przygotować nie tylko kaczkę ale kurczaka lub gęś.

Do przygotowania kaczki będziemy potrzebowali:
kaczka około 2 kg
na farsz:
około 350 g kiszonej kapusty
1 cebula (około 100 g)
1 jabłko (około 200 g)
około 2 łyżek oleju
około 2 łyżek masła
przyprawy do kaczki:
około 5 łyżek oleju
1 ½ łyżeczki majeranku
1 ½ łyżeczki tymianku
1 ½ łyżeczki papryki słodkiej
¾ łyżeczki papryki ostrej
¾ łyżeczki pieprzu
¾ łyżeczki czosnku suszonego
4 duże szczypty soli
do sosu około 1 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
oraz rękaw do pieczenia


Link do filmiku z przepisem na: Kaczka pieczona



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz:

Lekko odciśniętą kapustę kiszoną drobno kroję i przekładam do miski. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do kapusty.
Jabłko obieram, kroję w kostkę i przekładam do osobnej miseczki.

Następnie na patelni rozgrzewam olej z masłem i podsmażam kapustę z cebulą przez około 10 minut.
Po 10 minutach dodaję cebulę i jeszcze smażę około 5 minut, usmażony farsz odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie kaczki:
Do oleju dodaję przyprawy i dokładnie mieszam.
Do środka kaczki daję 2 łyżki mieszanki oleju z przyprawami i ja od środka smaruję, następnie nadziewam ją farszem.
Otwór którym nadziewałam kaczkę zaszywam lub spina wykałaczkami.

Rękaw do pieczenia spinam z jednej strony i wkładam nadzianą kaczkę, polewam pozostałą mieszanką, spinam z drugiej strony i delikatnie nacieram kaczkę przyprawami z każdej strony.

Kaczkę w rękawie, możemy upiec na blasze lub włożyć do naczynia żaroodpornego bez pokrywki. Rękaw w kilku miejscach nakłuwam wykałaczką.

Pieczenie:
Kaczkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę przez 2 godziny. Po dwóch godzinach, kaczkę wyjmuję, rozcinam rękaw, polewam sosem z pieczenia i wstawiam ponownie do piekarnika na około 15 minut, tak żeby kaczka się zrumieniła.
Jeżeli pieczemy na blasze, to trzeba ostrożnie rozciąć aby nie wylał się sos z pieczenia.

Upieczoną kaczkę wyjmuję z rękawa, a sos z rękawa przelewam do rondelka i go zagęszczam.

Do sosu dodaję około łyżki mąki, mieszam tak żeby nie było grudek i zagotowuję - sos jest gotowy i możemy nim polać mięso na talerzu.
Kaczka pieczona z farszem z kapusty kiszonej jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.