Nowe Przepisy

piątek, 3 listopada 2023

Gulasz z indyka z groszkiem

Witam serdecznie i zapraszam na gulasz z indykiem i groszkiem. Gulasz jest przepyszny i prosty w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Do przygotowania gulaszu będziemy potrzebowali:
około 1 kg piersi z indyka – można użyć innego mięsa takie jakie lubimy
przyprawy do mięsa:
około ½ łyżeczki rozmaryny
około ½ łyżeczki papryki ostrej
około ½ łyżeczki pieprzu
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej

400 g mrożonego groszku
2 papryki czerwone
1 duży por
3 marchewki
1 duży ząbek czosnku
5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego – około 100 g
2-3 szklanki wody ilość wody zależy jak gęsty chcemy gulasz
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki pszennej
do smaku sól, pieprz, papryka ostra
olej do smażenia


Link do filmiku z przepisem na: Gulasz z indyka



Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję przyprawy, mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
Marchew drobno kroję, pora kroję w cienkie półplasterki, paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kilkucentymetrowe paseczki, czosnek drobniutko kroję.

Teraz w rondlu lub na dużej głębokiej patelni rozgrzewam olej i przez kilka minut smażę mięso, tak żeby było miękkie.

Gdy mięso jest już miękkie, dodaję do niego mąkę i mieszam, dodaję groszek, pokrojone warzywa i czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, doprawiam solą, dodaję 2 szklanki wody około 500 mililitrów i duszę pod przykryciem do miękkości warzyw od czasu do czasu mieszając, ja dusiłam około 30 minut

Gdy warzywa są już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy i jeszcze około pół szklanki wody - ilość wody zależy od tego jak gęsty chcemy gulasz.
Mieszam i duszę jeszcze około 2-3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - gulasz jest gotowy.

Gulasz z indykiem jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.