Do przygotowania babeczek będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 16 babeczek
240 g mąki pszennej (typ do 550) – 1 ½ szklanki 250 ml
5 łyżek mąki ziemniaczanej – około 60 gramów
110 g cukru – ½ szklanki 250 ml
3 jajka rozmiar L
125 ml mleka – ½ szklanki 250 ml
125 ml oleju – ½ szklanki 250 ml
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
oraz cukier puder + cynamon do oprószenia babeczek po pieczeniu
Link do filmiku z przepisem na: Babeczki z jabłkami
Przygotowanie:
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby jajka dobrze się spieniły i połączyły z cukrem.
Następnie cały czas miksując, dodaję olej, mleko, proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i miksuję do momentu aż nie będzie gródek – ciasto jest gotowe.
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby jajka dobrze się spieniły i połączyły z cukrem.
Następnie cały czas miksując, dodaję olej, mleko, proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i miksuję do momentu aż nie będzie gródek – ciasto jest gotowe.
Jabłka obieram i kroję na małe kawałki, dodaję do ciasta i dokładnie mieszam. Tak przygotowane ciasto nakładam do foremek.
Pieczenie:
Babeczki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu, i piekę około 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczone od razu wyjmuję z piekarnika, wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzone babeczki oprószam cukrem pudrem z cynamonem.
Babeczki z jabłkami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Babeczki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu, i piekę około 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczone od razu wyjmuję z piekarnika, wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzone babeczki oprószam cukrem pudrem z cynamonem.
Babeczki z jabłkami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz