Do przygotowania b臋dziemy potrzebowali:
kalafior (m贸j wa偶y艂 oko艂o 1,5 kg)
150 g sera 偶贸艂tego startego na tarce o grubych oczkach – u偶y艂am cheddar
3 jajka
4 kopiaste 艂y偶ki m膮ki pszennej
ma艂y p臋czek natki pietruszki
2 艂y偶eczki curry
1 艂y偶eczka w臋dzonej papryki s艂odkiej
1 艂y偶eczka oregano
s贸l, pieprz
oraz do wody w kt贸rej gotuj臋 kalafior po 2 du偶e szczypty soli i cukru
na sos:
5 艂y偶ek jogurtu naturalnego
2 艂y偶ki majonezu
p臋czek koperku
du偶y z膮bek czosnku
s贸l, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Kotlety z kalafiora
kalafior (m贸j wa偶y艂 oko艂o 1,5 kg)
150 g sera 偶贸艂tego startego na tarce o grubych oczkach – u偶y艂am cheddar
3 jajka
4 kopiaste 艂y偶ki m膮ki pszennej
ma艂y p臋czek natki pietruszki
2 艂y偶eczki curry
1 艂y偶eczka w臋dzonej papryki s艂odkiej
1 艂y偶eczka oregano
s贸l, pieprz
oraz do wody w kt贸rej gotuj臋 kalafior po 2 du偶e szczypty soli i cukru
na sos:
5 艂y偶ek jogurtu naturalnego
2 艂y偶ki majonezu
p臋czek koperku
du偶y z膮bek czosnku
s贸l, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Kotlety z kalafiora
Przygotowanie:
Kalafior dziel臋 na r贸偶yczki i obgotowuj臋.
Kalafior dziel臋 na r贸偶yczki i obgotowuj臋.
Do wody dodaj臋 po dwie du偶e szczypty cukru i soli, i do gotuj膮cej si臋 wody wk艂adam kalafior. Od momentu ponownego zagotowania wody, gotuj臋 kalafior pod przykryciem 5 minut. Nast臋pnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Nast臋pnie kalafior 艣cieram na tarce o grubych oczkach i przek艂adam do miski.
Natk臋 pietruszki drobno kroj臋 i dodaj臋 do kalafiora, dodaj臋 ser, jajka, przyprawy, doprawiam sol膮 i pieprzem, i dok艂adnie mieszam.
Na koniec dodaj臋 m膮k臋, mieszam i sma偶臋 kotleciki.
Nast臋pnie kalafior 艣cieram na tarce o grubych oczkach i przek艂adam do miski.
Natk臋 pietruszki drobno kroj臋 i dodaj臋 do kalafiora, dodaj臋 ser, jajka, przyprawy, doprawiam sol膮 i pieprzem, i dok艂adnie mieszam.
Na koniec dodaj臋 m膮k臋, mieszam i sma偶臋 kotleciki.
W d艂oniach formuj臋 kotlecik i sma偶臋 na rozgrzanym t艂uszczu, na lekko br膮zowy kolor z obydwu stron, usma偶one uk艂adam na r臋czniku papierowym 偶eby ods膮czy膰 z nadmiaru t艂uszczu. Kotlety s膮 gotowe.
Z tak przygotowanej masy, mo偶emy r贸wnie偶 przygotowa膰 placki w piekarniku.
Blach臋 wyk艂adam papierem do pieczenia, smaruj臋 olejem i formuj臋 placki. Blach臋 wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na 艣rodkow膮 p贸艂k臋 i piek臋 15 minut, nast臋pnie placki przewracam na druga stron臋 i piek臋 jeszcze 15 minut – placki s膮 gotowe.
Blach臋 wyk艂adam papierem do pieczenia, smaruj臋 olejem i formuj臋 placki. Blach臋 wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na 艣rodkow膮 p贸艂k臋 i piek臋 15 minut, nast臋pnie placki przewracam na druga stron臋 i piek臋 jeszcze 15 minut – placki s膮 gotowe.
Kotlety jak i placki mo偶emy poda膰 na przyk艂ad z sosem koperkowo-czosnkowym.
Do miseczki daj臋 jogurtu, majonez, pokrojony koperek i drobno pokrojony czosnek, doprawiam, dok艂adnie mieszam i odstawiam na kilka minut, 偶eby sos przeszed艂 smakiem – sos jest gotowy.
Do miseczki daj臋 jogurtu, majonez, pokrojony koperek i drobno pokrojony czosnek, doprawiam, dok艂adnie mieszam i odstawiam na kilka minut, 偶eby sos przeszed艂 smakiem – sos jest gotowy.
Kotlety s膮 gotowe, 偶ycz臋 smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prze艣lij komentarz