Do przygotowania szarlotki będziemy potrzebowali:
użyłam foremki 18 cm x 28 cm
na ciasto:
480 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 3 szklanki o pojemności 250 mililitrów
3 jajka (rozmiar L)
60 gramów cukru pudru – to jest około 5-6 łyżek
250 gramów masła o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na jabłka:
około 1,5 kilograma kwaśnych jabłek – użyłam szara reneta
110 gramów cukru – około ½ szklanki
50 gramów masła
1 łyżeczka cynamonu
Link do filmiku z przepisem na: Szarlotka na kruchym
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto, które możemy przygotować mikserem lub dłońmi:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz jajek i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły i przypominały drobną kruszonkę.
użyłam foremki 18 cm x 28 cm
na ciasto:
480 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 3 szklanki o pojemności 250 mililitrów
3 jajka (rozmiar L)
60 gramów cukru pudru – to jest około 5-6 łyżek
250 gramów masła o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na jabłka:
około 1,5 kilograma kwaśnych jabłek – użyłam szara reneta
110 gramów cukru – około ½ szklanki
50 gramów masła
1 łyżeczka cynamonu
Link do filmiku z przepisem na: Szarlotka na kruchym
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto, które możemy przygotować mikserem lub dłońmi:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz jajek i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły i przypominały drobną kruszonkę.
Następnie dodaję jajka i miksuję do połączenia się składników.
Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażarki.
W tym czasie przygotuję jabłka:
Jabłka obieram i kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną suchą patelnię wsypuję cukier i podgrzewam cały czas mieszając aż cukier się rozpuści i zbrązowieje, powinien przypominać kolorem miód.
Do rozpuszczonego cukru dodaję masło, gdy się rozpuści dodaję jabłka i smażę przez kilka minut, żeby odparować sok. Na początku karmel się zetnie ale po chwili ponownie się rozpuści, gdy jabłka się zagrzeją.
Na koniec dodaję cynamon, mieszam – jabłka są gotowe.
Jabłka obieram i kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną suchą patelnię wsypuję cukier i podgrzewam cały czas mieszając aż cukier się rozpuści i zbrązowieje, powinien przypominać kolorem miód.
Do rozpuszczonego cukru dodaję masło, gdy się rozpuści dodaję jabłka i smażę przez kilka minut, żeby odparować sok. Na początku karmel się zetnie ale po chwili ponownie się rozpuści, gdy jabłka się zagrzeją.
Na koniec dodaję cynamon, mieszam – jabłka są gotowe.
Końcowe przygotowanie ciasta:
Większy kawałek ciasta rozwałkowuję na troszkę większą wielkość niż foremka i przenoszę na wałku do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Dno wyklejam ciastem oraz boki na wysokość około 2 centymetrów. Na ciasto kładę jabłka, a na górę ścieram na tarce o grubych oczkach mniejszy kawałek ciasta i piekę.
Większy kawałek ciasta rozwałkowuję na troszkę większą wielkość niż foremka i przenoszę na wałku do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Dno wyklejam ciastem oraz boki na wysokość około 2 centymetrów. Na ciasto kładę jabłka, a na górę ścieram na tarce o grubych oczkach mniejszy kawałek ciasta i piekę.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 40 minut, tak żeby góra się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 40 minut, tak żeby góra się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Szarlotka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Szarlotka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz