Do przygotowania deseru będziemy potrzebowali:
1 rolka ciasta francuskiego
kilka łyżek dżemu – użyłam wiśniowego ale można użyć innego, taki jaki lubimy
3-4 jabłka – użyłam kwaśnych, szara reneta
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
oraz foremka która jest mniejsza niż ciasto francuskie
Link do filmiku z przepisem na: Deser jabłkowy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie przekładam do foremki (dno foremki wyłożyłam papierem do pieczenia), wyklejam nim dno oraz boki.
Następnie ciasto nakłuwam widelcem i smaruję dżemem.
Obrane jabłka kroję w półplasterki i układam na dżemie, tak jak dachówkę, żeby jedno jabłko zachodziło na następne.
1 rolka ciasta francuskiego
kilka łyżek dżemu – użyłam wiśniowego ale można użyć innego, taki jaki lubimy
3-4 jabłka – użyłam kwaśnych, szara reneta
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
oraz foremka która jest mniejsza niż ciasto francuskie
Link do filmiku z przepisem na: Deser jabłkowy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie przekładam do foremki (dno foremki wyłożyłam papierem do pieczenia), wyklejam nim dno oraz boki.
Następnie ciasto nakłuwam widelcem i smaruję dżemem.
Obrane jabłka kroję w półplasterki i układam na dżemie, tak jak dachówkę, żeby jedno jabłko zachodziło na następne.
Do cukru dodaję cynamon, mieszam i posypuję jabłka. Teraz wystające brzegi ciasta zawijam na górę jabłek.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piekę około 30 minut, tak żeby brzegi ciasta się zrumieniły.
Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Deser jabłkowy jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Deser jabłkowy jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz