Do przygotowania ćwikły będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki o pojemności 500 mililitrów
z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki o pojemności 500 mililitrów
około 2 kg buraków
duży korzeń chrzanu (około 150 g przed obraniem), ja dodałam około 100 g świeżego chrzanu. Można dodać chrzan ze słoiczka. Ilość chrzanu zależy jak ostrą chcemy ćwikłę.
3 łyżki cukru
6 łyżek soku z cytryny
2 szczypty soli
duży korzeń chrzanu (około 150 g przed obraniem), ja dodałam około 100 g świeżego chrzanu. Można dodać chrzan ze słoiczka. Ilość chrzanu zależy jak ostrą chcemy ćwikłę.
3 łyżki cukru
6 łyżek soku z cytryny
2 szczypty soli
Link do filmiku z przepisem na: Ćwikła z chrzanem
Przygotowanie:
Buraki przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem około 35 minut, do miękkości.
Ugotowane odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram. Następnie ścieram na tarce o średnich oczkach.
Korzeń chrzanu obieram i ścieram na tarce o jak najmniejszych oczkach.
Przygotowanie:
Buraki przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem około 35 minut, do miękkości.
Ugotowane odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram. Następnie ścieram na tarce o średnich oczkach.
Korzeń chrzanu obieram i ścieram na tarce o jak najmniejszych oczkach.
Następnie do startych buraków dodaję 6 kopiastych łyżek chrzanu, dodaję sól, cukier, sok z cytryny, mieszam i odstawiam na około 30 minut, żeby ćwikła przeszła smakiem.
Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dodaję chrzan, cukier i sok z cytryny.
Jeżeli dodajemy chrzan ze słoika, to należy pamiętać, że w chrzanie ze sklepu jest od razu dodany ocet oraz cukier, więc proponuję najpierw dodać chrzan, sprawdzić smak i dopiero wtedy dodawać cukier i sok z cytryny.
Tak przygotowaną ćwikłę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików i delikatnie ugniatam. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki z ćwikłą pasteryzuję, garnek wykładam ściereczką ustawiam słoiki i zalewam wodą do około ¾ wysokości słoika. Garnek stawiam na kuchence i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, pasteryzuję około 20 minut.
Następnie słoiki ustawiam do góry dnem na ręczniku, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Ćwikła jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Słoiki z ćwikłą pasteryzuję, garnek wykładam ściereczką ustawiam słoiki i zalewam wodą do około ¾ wysokości słoika. Garnek stawiam na kuchence i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, pasteryzuję około 20 minut.
Następnie słoiki ustawiam do góry dnem na ręczniku, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Ćwikła jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz