Nowe Przepisy

środa, 6 września 2023

Ćwikła z chrzanem do słoików na zimę


Witam serdecznie, dzisiaj pokażę jak przygotować ćwikłę z chrzanem do słoików na zimę i nie tylko. Ćwikła jest bardzo smaczna, idealnie nadaje się jako dodatek do ziemniaczków, jajek lub mięsa.

Do przygotowania ćwikły będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki o pojemności 500 mililitrów

około 2 kg buraków
duży korzeń chrzanu (około 150 g przed obraniem), ja dodałam około 100 g świeżego chrzanu. Można dodać chrzan ze słoiczka. Ilość chrzanu zależy jak ostrą chcemy ćwikłę.
3 łyżki cukru
6 łyżek soku z cytryny
2 szczypty soli


Link do filmiku z przepisem na: Ćwikła z chrzanem



Przygotowanie:

Buraki przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem około 35 minut, do miękkości.
Ugotowane odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram. Następnie ścieram na tarce o średnich oczkach.
Korzeń chrzanu obieram i ścieram na tarce o jak najmniejszych oczkach.

Następnie do startych buraków dodaję 6 kopiastych łyżek chrzanu, dodaję sól, cukier, sok z cytryny, mieszam i odstawiam na około 30 minut, żeby ćwikła przeszła smakiem.
Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dodaję chrzan, cukier i sok z cytryny.

Jeżeli dodajemy chrzan ze słoika, to należy pamiętać, że w chrzanie ze sklepu jest od razu dodany ocet oraz cukier, więc proponuję najpierw dodać chrzan, sprawdzić smak i dopiero wtedy dodawać cukier i sok z cytryny.

Tak przygotowaną ćwikłę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików i delikatnie ugniatam. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Słoiki z ćwikłą pasteryzuję, garnek wykładam ściereczką ustawiam słoiki i zalewam wodą do około ¾ wysokości słoika. Garnek stawiam na kuchence i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, pasteryzuję około 20 minut.

Następnie słoiki ustawiam do góry dnem na ręczniku, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.

Ćwikła jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.