Nowe Przepisy

środa, 23 sierpnia 2023

Pasta z cukinii a`la ketchup a możne chutney idealna jako dodatek do mięs lub kanapek


Witam serdecznie, dzisiaj pokaże jak przygotować pyszną pastę z cukinii którą można podać z mięsem, jako dodatek do kanapek lub zjeść samą z pieczywem. Jeżeli lubimy cukinię to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pasty będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 6 słoiczków o pojemności 200 m

około 1 kg cukinii
około 300 g marchwi
około 300 g cebuli
4 ząbki czosnku
kilkucentymetrowy kawałek papryczki chili
około 100 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru lub inny słodzik
1 ½ łyżeczki bazylii
1 ½ łyżeczki oregano
1 ½ łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
około 5 łyżek oleju do smażenia


Link do filmiku z przepisem na: Pasta z cukinii



Przygotowanie:
Cukinię obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na durszlak i delikatnie solę (daję 3 większe szczypty soli), mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników. Następnie cukinię delikatnie odciskam.

Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach, z papryczki chili usuwam nasionka, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do marchwi.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Czosnek kroję na mniejsze kawałki.

Teraz w rondlu lub na głębokiej patelni, podsmażam na rozgrzanym oleju cebulę przez około 2-3 minuty, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję marchew i papryczkę i smażę jeszcze około 5 minut.

Następnie dodaję cukinię, czosnek, bazylię, oregano, paprykę słodką i duszę około 10 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec dodaję cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, mieszam i jeszcze duszę około 3 minut.

Wyłączam grzanie i warzywa rozdrabniam blenderem na jednolitą masę. Po rozdrobnieniu pastę jeszcze przez chwilę podgrzewam, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sprawdzam smak i doprawiam solą i pieprzem – pasta ala ketchup jest gotowa.

Gorącą pastę nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam na ręczniku do góry dnem, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystygnięcia.

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to należy je za pasteryzować, na mokro lub na sucho w piekarniku. Ja pasteryzuję na morko około 15 minut. Po pasteryzacji również ustawiam je do góry dnem i nakrywam ręcznikiem.

Pasta a`la ketchup z cukinii jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.