Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o wymiarach 24 x 34 cm
użyłam foremki o wymiarach 24 x 34 cm
około 600 gramów śliwek
480 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 3 szklanki 250 ml
1 szklanka kefiru o temperaturze pokojowej – 250 ml
480 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 3 szklanki 250 ml
1 szklanka kefiru o temperaturze pokojowej – 250 ml
4 jajka (rozmiar L)
160 gramów cukru – około ¾ szklanki 250 ml
½ szklanki oleju - użyłam rzepakowego – 125 ml
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
na kruszonkę:
około 8 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
5 łyżek masła
opcjonalnie cynamon
160 gramów cukru – około ¾ szklanki 250 ml
½ szklanki oleju - użyłam rzepakowego – 125 ml
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
na kruszonkę:
około 8 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
5 łyżek masła
opcjonalnie cynamon
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto ze śliwkami
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta robię kruszonkę i dryluję śliwki.
Śliwki przekrawam wzdłuż na pół i usuwam pestkę.
Składniki na kruszonkę wysypuję na blat i łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Do mąki dodaję proszek do pieczenia i sodę.
Do miski wybijam jajka, dodaję olej, cukier waniliowy, kefir, cukier i przez chwilę miksuję mikserem z założonymi hakami, tak żeby składniki się połączyły.
Następnie dodaję mąkę i miksuję do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie grudek.
Przed przygotowaniem ciasta robię kruszonkę i dryluję śliwki.
Śliwki przekrawam wzdłuż na pół i usuwam pestkę.
Składniki na kruszonkę wysypuję na blat i łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Do mąki dodaję proszek do pieczenia i sodę.
Do miski wybijam jajka, dodaję olej, cukier waniliowy, kefir, cukier i przez chwilę miksuję mikserem z założonymi hakami, tak żeby składniki się połączyły.
Następnie dodaję mąkę i miksuję do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie grudek.
Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i układam śliwki, skórką do dołu, oprószam cynamonem i posypuję kruszonką.
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 40 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości foremki.
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto ze śliwkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto ze śliwkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz