Do przygotowania placków będziemy potrzebowali:
3 małe cukinie (około 800 g)
½ brokułu (około 200 g)
2 marchewki (około 200 g)
1 szklankę błyskawicznych płatków owsianych (szklanka 250 ml)
2 jajka (użyłam rozmiar L)
150 g sera żółtego (użyłam cheddar)
2 ząbki czosnku
przyprawy:
2 duże szczypty bazylii
2 duże szczypty oregano
pieprz
papryka ostra
sól
Link do filmiku z przepisem na: Placki z cukinii
Przygotowanie:
Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na durszlak, solę i mieszam.
Brokuł i marchew ścieram na tarce o średnich oczkach i dodaję do cukinii. Składniki mieszam i odstawiam na około 10 minut.
½ brokułu (około 200 g)
2 marchewki (około 200 g)
1 szklankę błyskawicznych płatków owsianych (szklanka 250 ml)
2 jajka (użyłam rozmiar L)
150 g sera żółtego (użyłam cheddar)
2 ząbki czosnku
przyprawy:
2 duże szczypty bazylii
2 duże szczypty oregano
pieprz
papryka ostra
sól
Link do filmiku z przepisem na: Placki z cukinii
Przygotowanie:
Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na durszlak, solę i mieszam.
Brokuł i marchew ścieram na tarce o średnich oczkach i dodaję do cukinii. Składniki mieszam i odstawiam na około 10 minut.
W tym czasie czosnek drobniutko kroję, a płatki rozdrabniam blenderem. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Następnie cukinię z brokułem i marchewką odciskam i przekładam do miski.
Do warzyw dodaję czosnek, ser, jajka, doprawiam i mieszam. Dodaję rozdrobnione płatki i dokładnie mieszam, następnie odstawiam na około 5 minut.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, smaruję olejem i formuję placuszki, na każdego daję po około 2 łyżki masy.
Blachę wstawiam do nagrzanego piernika do 180°C na środkową półkę i piekę około 25 minut, na złoty kolor. Upieczone placki możemy podać same lub z sosem.
Do warzyw dodaję czosnek, ser, jajka, doprawiam i mieszam. Dodaję rozdrobnione płatki i dokładnie mieszam, następnie odstawiam na około 5 minut.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, smaruję olejem i formuję placuszki, na każdego daję po około 2 łyżki masy.
Blachę wstawiam do nagrzanego piernika do 180°C na środkową półkę i piekę około 25 minut, na złoty kolor. Upieczone placki możemy podać same lub z sosem.
Jeżeli smażę, to dłonie nawilżam olejem, w dłoniach formuję placek i smażę na lekko brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z cukinii i brokułu są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz