Nowe Przepisy

niedziela, 30 lipca 2023

Ogórki z ketchupem chrupkie pyszne i bez pasteryzacji

Witam serdecznie, dzisiaj zapraszam na pyszne ogórki w zalewie z ketchupem.

Do przygotowania ogórków z ketchupem będziemy potrzebowali:

4 słoiki 700 mililitrów i 1 słoik 500 mililitrów

2 kg ogórków gruntowych

4 duże ząbki czosnku

na zalewę: do odmierzania użyłam szklanki 250 mililitrów

2 szklanki ketchupu pikantnego – około 600 gramów

1 szklanka wody

około ¾ szklanki cukru (160 gramów)

½ szklanki octu 10%

½ szklanki oleju (użyłam rzepakowego)

1 ½ łyżki soli do przetworów

do każdego słoika:

1 listek laurowy

duża szczypta gorczycy

3-4 ziarenka ziela angielskiego


Link do filmiku z przepisem na: Ogórki w zalewie z ketchupem


Przygotowanie:

Z umytych ogórków odcinam końcówki i kroję w nie za cienkie plasterki, i przekładam do garnka. Czosnek również kroję w plasterki i dodaję do ogórków.

Do ogórków dodaję wszystkie składniki zalewy, mieszam, garnek stawiam na kuchence i od momentu zagotowania, gotuję 10 minut pod przykryciem.

Do wcześniej wyparzonych słoików daję przyprawy, do każdego po listku laurowym, dużej szczypcie gorczycy i po 3-4 ziarenka ziela angielskiego.

Następnie od razu po zdjęciu garnka z kuchenki, gorące ogórki nakładam do słoików pozostawiając około 2-3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Brzeg słoika wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Słoiki ustawiam na ręczniku do góry dnem, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je za pasteryzować.

Ogórki w zalewie z ketchupem są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.