Witam serdecznie, dzisiaj zapraszam na pyszne ogórki w zalewie z ketchupem.
Do przygotowania ogórków z ketchupem będziemy potrzebowali:
4 słoiki 700 mililitrów i 1 słoik 500 mililitrów
2 kg ogórków gruntowych
4 duże ząbki czosnku
na zalewę: do odmierzania użyłam szklanki 250 mililitrów
2 szklanki ketchupu pikantnego – około 600 gramów
1 szklanka wody
około ¾ szklanki cukru (160 gramów)
½ szklanki octu 10%
½ szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
1 ½ łyżki soli do przetworów
do każdego słoika:
1 listek laurowy
duża szczypta gorczycy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Link do filmiku z przepisem na: Ogórki w zalewie z ketchupem
Przygotowanie:
Z umytych ogórków odcinam końcówki i kroję w nie za cienkie plasterki, i przekładam do garnka. Czosnek również kroję w plasterki i dodaję do ogórków.
Do ogórków dodaję wszystkie składniki zalewy, mieszam, garnek stawiam na kuchence i od momentu zagotowania, gotuję 10 minut pod przykryciem.
Do wcześniej wyparzonych słoików daję przyprawy, do każdego po listku laurowym, dużej szczypcie gorczycy i po 3-4 ziarenka ziela angielskiego.
Następnie od razu po zdjęciu garnka z kuchenki, gorące ogórki nakładam do słoików pozostawiając około 2-3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Brzeg słoika wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam na ręczniku do góry dnem, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je za pasteryzować.
Ogórki w zalewie z ketchupem są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz