Nowe Przepisy

środa, 19 lipca 2023

Domowy syrop z wiśni z nutą cynamonu + dżem z wiśni

 

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny domowy syrop z wiśni, oraz na dżem z wiśni. Przepis jest bardzo prosty a syrop pyszny, polecam go przygotować.

Do przygotowania syropu z wiśni i dżemu z wiśni będziemy potrzebowali:

Z podanych proporcji wyjdzie około 1,2 L syropu (1200 mililitrów)

1 ½ kg wiśni (przed drylowaniem)

1 kg cukru

sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml)

opcjonalnie 1 ½ łyżeczka cynamonu

na dżem z wiśni:

wiśnie które pozostały z syropu

500 g wiśni (przed drylowaniem)

z podanej porcji wyjdzie 3 słoiczki o pojemności 250 ml dżemu z wiśni


Link do filmiku z przepisem na: Syrop z wiśni


Przygotowanie:

Wiśnie dryluję, przekłam do garnka i rozdrabniam blenderem. Dodaję cukier, sok z cytryny, cynamon. Garnek stawiam na kuchence, mieszam i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut.

Następnie syrop przecedzam na sitku do drugiego garnka, wiśnie na sitku delikatnie mieszam (ale nie przecieram), żeby syrop szybciej przesączył się do garnka.

Wiśnie które pozostały na sitku, przekładam z powrotem do garnka w którym gotowałam syrop, przygotuję z nich dżem.

Przecedzony syrop zagotowuję i gorący wlewam do wcześniej wyparzonych butelek. Brzeg butelki dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Ustawiam do góry dnem, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia – syrop jest gotowy, można go schować do spiżarki.

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy buteleczki złapały, to powinniśmy je za pasteryzować.

Przygotowanie dżemu:

Do pozostałych wiśni z syropu dodaję wydrylowane wiśnie i smażę dżem około 15 minut. Następnie przekładam go do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Słoiki ustawiam do góry dnem, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia – dżem jest gotowy.

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to powinniśmy je za pasteryzować.

Syrop z wiśni i dżem są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.