Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny domowy syrop z wiśni, oraz na dżem z wiśni. Przepis jest bardzo prosty a syrop pyszny, polecam go przygotować.
Do przygotowania syropu z wiśni i dżemu z wiśni będziemy potrzebowali:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1,2 L syropu (1200 mililitrów)
1 ½ kg wiśni (przed drylowaniem)
1 kg cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml)
opcjonalnie 1 ½ łyżeczka cynamonu
na dżem z wiśni:
wiśnie które pozostały z syropu
500 g wiśni (przed drylowaniem)
z podanej porcji wyjdzie 3 słoiczki o pojemności 250 ml dżemu z wiśni
Link do filmiku z przepisem na: Syrop z wiśni
Przygotowanie:
Wiśnie dryluję, przekłam do garnka i rozdrabniam blenderem. Dodaję cukier, sok z cytryny, cynamon. Garnek stawiam na kuchence, mieszam i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut.
Następnie syrop przecedzam na sitku do drugiego garnka, wiśnie na sitku delikatnie mieszam (ale nie przecieram), żeby syrop szybciej przesączył się do garnka.
Wiśnie które pozostały na sitku, przekładam z powrotem do garnka w którym gotowałam syrop, przygotuję z nich dżem.
Przecedzony syrop zagotowuję i gorący wlewam do wcześniej wyparzonych butelek. Brzeg butelki dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Ustawiam do góry dnem, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia – syrop jest gotowy, można go schować do spiżarki.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy buteleczki złapały, to powinniśmy je za pasteryzować.
Przygotowanie dżemu:
Do pozostałych wiśni z syropu dodaję wydrylowane wiśnie i smażę dżem około 15 minut. Następnie przekładam go do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do góry dnem, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia – dżem jest gotowy.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to powinniśmy je za pasteryzować.
Syrop z wiśni i dżem są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz