Nowe Przepisy

piątek, 21 lipca 2023

Ciasto drożdżowe z owocami – niebo w buzi ciasto z jagodami wiśniami i morelami


Witam serdecznie, dzisiaj pokażę jak przygotować rewelacyjną drożdżówkę z owocami. Drożdżówka jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, ciasta nie trzeba wyrabiać a jedynie wymieszać. Drożdżówka jest wyjątkowo puszysta, delikatna i przepyszna, polecam upiec. A dodam jeszcze, że po kilku godzinach pod przykryciem jest jeszcze lepsza.

Do przygotowania drożdżówki będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 34 cm

480 g mąki pszennej (typ do 550) – 3 szklanki 250 ml
250 ml letniego mleka
110 g cukru – ½ szklanki 250 ml
100 g roztopionego masła
3 żółtka (L)
30 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

owoce:
1 ½ szklanki jagód
300 g wydrylowanych wiśni – około 2 szklanek
3-4 morele w zależności od wielkości
oraz około 1 łyżki mąki ziemniaczanej

na kruszonkę:
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej


Link do filmiku z przepisem na: Ciasto drożdżowe z owocami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki i około 100 mililitrów letniego mleka. Mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach:
Ciasto możemy wymieszać łyżką, mikserem z hakami lub robotem.
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i miksuję przez chwilę, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez kilka minut miksuję, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.

Miskę z tak przygotowanym ciastem, nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.

Po 30 minutach:
Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dłoń nawilżam olejem żeby łatwiej było przenieść ciasto z miski do foremki. Ciasto równo rozprowadzam w foremce, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuję kruszonkę:
Składniki na kruszonkę łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

Przed pieczeniem:
Na wyrośnięte ciastu układam jagody i oprószam je mąką ziemniaczaną, która połączy się z sokiem z jagód i wiśni, i go zagęści.
Następnie układam wiśnie i morele. Owoce delikatnie wciskam w ciasto i górę posypuję kruszonką.

Pieczenie:
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Drożdżówka z owocami jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.