Do przygotowania drożdżówki będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 34 cm
użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 34 cm
480 g mąki pszennej (typ do 550) – 3 szklanki 250 ml
250 ml letniego mleka
110 g cukru – ½ szklanki 250 ml
100 g roztopionego masła
3 żółtka (L)
30 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
250 ml letniego mleka
110 g cukru – ½ szklanki 250 ml
100 g roztopionego masła
3 żółtka (L)
30 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
owoce:
1 ½ szklanki jagód
300 g wydrylowanych wiśni – około 2 szklanek
3-4 morele w zależności od wielkości
oraz około 1 łyżki mąki ziemniaczanej
na kruszonkę:
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto drożdżowe z owocami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki i około 100 mililitrów letniego mleka. Mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
Ciasto możemy wymieszać łyżką, mikserem z hakami lub robotem.
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i miksuję przez chwilę, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez kilka minut miksuję, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
Miskę z tak przygotowanym ciastem, nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po 30 minutach:
Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dłoń nawilżam olejem żeby łatwiej było przenieść ciasto z miski do foremki. Ciasto równo rozprowadzam w foremce, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuję kruszonkę:
Składniki na kruszonkę łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Przed pieczeniem:
Na wyrośnięte ciastu układam jagody i oprószam je mąką ziemniaczaną, która połączy się z sokiem z jagód i wiśni, i go zagęści.
Następnie układam wiśnie i morele. Owoce delikatnie wciskam w ciasto i górę posypuję kruszonką.
Pieczenie:
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Drożdżówka z owocami jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki i około 100 mililitrów letniego mleka. Mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
Ciasto możemy wymieszać łyżką, mikserem z hakami lub robotem.
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i miksuję przez chwilę, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez kilka minut miksuję, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
Miskę z tak przygotowanym ciastem, nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po 30 minutach:
Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dłoń nawilżam olejem żeby łatwiej było przenieść ciasto z miski do foremki. Ciasto równo rozprowadzam w foremce, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuję kruszonkę:
Składniki na kruszonkę łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Przed pieczeniem:
Na wyrośnięte ciastu układam jagody i oprószam je mąką ziemniaczaną, która połączy się z sokiem z jagód i wiśni, i go zagęści.
Następnie układam wiśnie i morele. Owoce delikatnie wciskam w ciasto i górę posypuję kruszonką.
Pieczenie:
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Drożdżówka z owocami jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz