Do przygotowania chłodnika będziemy potrzebowali:
1 litr maślanki
3 awokado
3-4 ogórki gruntowe – można je zamienić na ogórek sałatkowy
2 duże ząbki czosnku
około 2 łyżek soku z cytryny
mały pęczek koperku
mały pęczek natki pietruszki – można zamienić na kolendrę
sól, pieprz
2 szczypty cukru lub ksylitolu, miód
opcjonalnie do posypania chłodnika na talerzu:
papryka czerwona, pomidor, koperek
Link do filmiku z przepisem na: Chłodnik z awokado
Przygotowanie:
Ogórki obieram i kroję na mniejsze kawałki, awokado również obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Czosnek, koperek, natkę pietruszki, kroję na mniejsze kawałki. Składniki przekładam do miski, dodaję sok z cytryny i rozdrabniam blenderem.
Do rozdrobnionych składników dodaję schłodzoną maślankę, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i jeszcze przez chwilę blenduję, żeby składniki się połączyły.
Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – chłodnik jest gotowy.
Ogórki obieram i kroję na mniejsze kawałki, awokado również obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Czosnek, koperek, natkę pietruszki, kroję na mniejsze kawałki. Składniki przekładam do miski, dodaję sok z cytryny i rozdrabniam blenderem.
Do rozdrobnionych składników dodaję schłodzoną maślankę, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i jeszcze przez chwilę blenduję, żeby składniki się połączyły.
Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – chłodnik jest gotowy.
Dodatkowo przed podaniem, chłodnik na talerzu możemy posypać papryką, pomidorami i koperkiem.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz