Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
około 1 kg ziemniaków
duży pęczek szparagów (około 500 g)
około 100 g roszponki
pęczek rzodkiewki (około 10 szt.)
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
na sos:
około 6 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny – można użyć octu jabłkowego
2 łyżeczki ostrej musztardy
sól, pieprz
do wody w której gotuję szparagi, dodaję dużą szczyptę soli i dużą szczyptę cukru
Link do filmiku z przepisem na: Sałatka ziemniaczana ze szparagami
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję w mundurkach, ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Ze szparagów odłamuję zdrewniałą końcówkę i kroję na mniejsze kawałki, główki szparagów odkładam osobno, dodam je pod koniec do gotowania.
Do wody w której gotuję szparagi, dodaję dużą szczyptę soli i dużą szczyptę cukru. Do gotującej się wody wkładam szparagi i od momentu ponownego zagotowania, gotuję około 4 minut, następnie dodaję główki szparagów i jeszcze gotuję około 2 minut. Odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obieram i kroję w półplasterki. Rzodkiewki również kroję w półplasterki. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno kroję.
Dodaję do sałatki szparagi, roszponkę i przygotowuję sos.
Do oliwy dodaję sok z cytryny, musztardę i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam i dodaję do sałatki.
Sałatkę dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz