Nowe Przepisy

poniedziałek, 29 maja 2023

OGÓRKI MAŁOSOLNE / przepis na chrupiące ogórki małosolne


Witam serdecznie i zapraszam na ogórki małosolne. Zapewne każdy wie jak zrobić ogórki małosolne ale jeżeli ktoś jeszcze takich ogórków nie robił, to polem je przygotować, bo są przepyszne.

Do przygotowania ogórków małosolnych, będziemy potrzebowali:

około 1 kilograma ogórków gruntowych
kilku centymetrowy kawałek chrzanu
4 duże ząbki czosnku
3-4 gałązki kopru
na zalewę:
1 litr wody
1 kopiasta łyżka soli kamiennej do przetworów – około 30 gramów
słoik o pojemności około 2,5L

Link do filmiku z przepisem na: Ogórki małosolne




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję zalewę, do garnka wlewam wodę, dodaję sól i zagotowuję. Zagotowaną zalewę odstawiam do wystudzenia. Jeżeli używamy wody źródlanej, to nie musimy jej zagotowywać, wystarczy rozpuścić w niej sól.

Chrzan obieram i kroję na mniejsze kawałki, czosnek również kroję na mniejsze kawałki.

Na dno wyparzonego słoika wkładam połowę kopru, czosnku i chrzanu. Z ogórków odcinam końcówki i układam w słoiku jeden obok drugiego, na górę kładę pozostały koper, chrzan, czosnek i zalewam zimną zalewą. Górę słoika nakrywam folią spożywczą w której robię kilka dziurek wykałaczką.

Słoik pozostawiam na blacie, na około 48 godzin, po dwóch dniach ogórki powinny być już dobre.

Ogórki małosolne są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.