Do przygotowania ogórków małosolnych, będziemy potrzebowali:
około 1 kilograma ogórków gruntowych
kilku centymetrowy kawałek chrzanu
4 duże ząbki czosnku
3-4 gałązki kopru
na zalewę:
1 litr wody
1 kopiasta łyżka soli kamiennej do przetworów – około 30 gramów
słoik o pojemności około 2,5L
kilku centymetrowy kawałek chrzanu
4 duże ząbki czosnku
3-4 gałązki kopru
na zalewę:
1 litr wody
1 kopiasta łyżka soli kamiennej do przetworów – około 30 gramów
słoik o pojemności około 2,5L
Link do filmiku z przepisem na: Ogórki małosolne
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję zalewę, do garnka wlewam wodę, dodaję sól i zagotowuję. Zagotowaną zalewę odstawiam do wystudzenia. Jeżeli używamy wody źródlanej, to nie musimy jej zagotowywać, wystarczy rozpuścić w niej sól.
Chrzan obieram i kroję na mniejsze kawałki, czosnek również kroję na mniejsze kawałki.
Na dno wyparzonego słoika wkładam połowę kopru, czosnku i chrzanu. Z ogórków odcinam końcówki i układam w słoiku jeden obok drugiego, na górę kładę pozostały koper, chrzan, czosnek i zalewam zimną zalewą. Górę słoika nakrywam folią spożywczą w której robię kilka dziurek wykałaczką.
Słoik pozostawiam na blacie, na około 48 godzin, po dwóch dniach ogórki powinny być już dobre.
Ogórki małosolne są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ogórki małosolne są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz