Nowe Przepisy

niedziela, 11 czerwca 2023

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić


Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i galaretką. Idealnie nadaje się na deser podczas upałów, ponieważ najlepiej smakuje podane na zimno. A że sezon truskawkowy w pełni, to warto je przygotować, bo jest przepyszne i proste w przygotowaniu.

Do przygotowania ciasta truskawkowego będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 28 cm
na ciasto:
3 jajka (rozmiar L)
60 gramów cukru – około ¼ szklanki 250 ml
80 gramów mąki pszennej (typ do 550) – ½ szklanki 250 ml
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego, lub ekstrakt waniliowy
na galaretkę:
750 ml gorącej wody
2 galaretki truskawkowe
na krem budyniowy:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe (użyłam bez cukru)
4 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
2 łyżki wódki lub spirytusu

oraz około 400 gramów truskawek

Link do filmiku z przepisem na: Ciasto truskawkowe



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję budyń i galaretkę:

Do garnka wlewam jedną szklankę mleka (250 ml), drugą szklankę mleka wlewam do miseczki, dodaję budyń, 4 łyżki cukru i dokładnie mieszam.

Mleko w garnku zagotowuję i do gotującego się mleka dodaję pozostałe mleko z budyniem, i gotuję aż zgęstnieje (tak ja gotuje się budyń).

Następnie budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą, żeby nie zrobiła się skórka i odstawiam do wystudzenia.

Galaretkę wsypuję do gorącej wody, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta:
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i przez chwilę miksuję, tak żeby jajka stały się puszyste i zbielały.

Następnie dodaję stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i miksuję na wolnych obrotach, żeby nie było grudek.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i piekę.

Pieczenie:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika, do 180°C na środkową półkę i piekę około 15 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu.

Upieczone od razu wyjmuję z piekarnika ( nie wyjmuję z foremki), i w foremce odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie kremu budyniowego:
Do miski przekładam miękkie masło i przez chwilę miksuję, następnie cały czas miksując dodaję po łyżce zimnego budyniu. Gdy budyń połączy się z masłem, to dodaję kolejną łyżkę budyniu.

Na koniec do kremu dodaję wódkę i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.

Końcowe przygotowanie ciasta:
Krem budyniowy kładę na ciasto, następnie na kremie układam truskawki delikatnie je wciskając i na górę wylewam tężejącą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki, na czas zastygnięcia galaretki.

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką jest gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.