Do przygotowania szparagów będziemy potrzebowali:
szparagi
cienkie plastry boczku
cienkie plastry szynki – użyłam szynki szwarcwaldzkiej
oliwa lub olej
sól pieprz
opcjonalnie sok z cytryny do skropienia szparagów przed podaniem
Link do filmiku z przepisem na: Pieczone szparagi
Przygotowanie:
Ze szparagów odłamuję lub odcinam zdrewniałe końcówki. Na plaster boczku kładę plaster szynki i owijam nimi szparag.
Tak przygotowane szparagi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem maluję oliwą, oprószam delikatnie solą i obficie pieprzem grubo mielonym.
cienkie plastry boczku
cienkie plastry szynki – użyłam szynki szwarcwaldzkiej
oliwa lub olej
sól pieprz
opcjonalnie sok z cytryny do skropienia szparagów przed podaniem
Link do filmiku z przepisem na: Pieczone szparagi
Przygotowanie:
Ze szparagów odłamuję lub odcinam zdrewniałe końcówki. Na plaster boczku kładę plaster szynki i owijam nimi szparag.
Tak przygotowane szparagi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem maluję oliwą, oprószam delikatnie solą i obficie pieprzem grubo mielonym.
Blachę ze szparagami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minut, tak żeby szparagi były miękkie. Szparagi możemy również upiec na grillu.
Gotowe szparagi przed podaniem możemy skropić sokiem z cytryny.
Pieczone szparagi są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz