Do przygotowania babki piernikowej będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o średnicy 24 cm
320 g mąki pszennej (typ do 450) – 2 szklanki 250 ml
250 ml maślanki - 1 szklanka 250 ml
110 g cukru – ½ szklanki 250 ml
125 ml oleju – ½ szklanki 250 ml
3 jajka (L)
6 łyżek miodu płynnego
1 kopiasta łyżka kakao
5 łyżeczek przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
na polewę:
70 g masła
50 g cukru pudru – 5 łyżek
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka żelatyny
Link do filmiku z przepisem na: Babka piernikowa
Przygotowanie:
Do mąki dodaję przyprawę do piernika, kakao, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia i mieszam.
Do mąki dodaję przyprawę do piernika, kakao, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia i mieszam.
Następnie dodaję olej, miód i miksuję do połączenia się składników, na koniec do ciasta dodaję stopniowo mąkę i maślankę, i miksuję do momentu aż nie będzie grudek.
Tak przygotowanie ciasto przekładam do foremki (foremkę wcześniej wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką), i piekę babkę.
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Długość pieczenia może się różnić od piekarnika i wielkości foremki.
Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie polewy:
Do miseczki przekładam żelatynę, dodaję mleko, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Do rondelka daję masło, kakao, cukier puder i podgrzewam, tak żeby składniki się rozpuściły i połączyły ale nie zagotowały.
Do gorącej polewy dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Letnią polewą dekoruję babkę, dodatkowo posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i odstawiam do zastygnięcia polewy.
Babka piernikowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Tak przygotowanie ciasto przekładam do foremki (foremkę wcześniej wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką), i piekę babkę.
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Długość pieczenia może się różnić od piekarnika i wielkości foremki.
Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie polewy:
Do miseczki przekładam żelatynę, dodaję mleko, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Do rondelka daję masło, kakao, cukier puder i podgrzewam, tak żeby składniki się rozpuściły i połączyły ale nie zagotowały.
Do gorącej polewy dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Letnią polewą dekoruję babkę, dodatkowo posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i odstawiam do zastygnięcia polewy.
Babka piernikowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz