Nowe Przepisy

środa, 5 kwietnia 2023

WYŚMIENITA BABKA PIERNIKOWA / przepyszna puszysta i wilgotna

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszną babkę piernikową, która jest bardzo puszysta, wilgotna i prosta w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Do przygotowania babki piernikowej będziemy potrzebowali:

użyłam foremki o średnicy 24 cm

320 g mąki pszennej (typ do 450) – 2 szklanki 250 ml

250 ml maślanki - 1 szklanka 250 ml

110 g cukru – ½ szklanki 250 ml

125 ml oleju – ½ szklanki 250 ml

3 jajka (L)

6 łyżek miodu płynnego

1 kopiasta łyżka kakao

5 łyżeczek przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

na polewę:

70 g masła

50 g cukru pudru – 5 łyżek

2 łyżki kakao

3 łyżki mleka

1 płaska łyżeczka żelatyny


Link do filmiku z przepisem na: Babka piernikowa



Przygotowanie:

Do mąki dodaję przyprawę do piernika, kakao, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia i mieszam.


Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję tak żeby jajka się ubiły i zbielały.


Następnie dodaję olej, miód i miksuję do połączenia się składników, na koniec do ciasta dodaję stopniowo mąkę i maślankę, i miksuję do momentu aż nie będzie grudek.

Tak przygotowanie ciasto przekładam do foremki (foremkę wcześniej wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką), i piekę babkę.


Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Długość pieczenia może się różnić od piekarnika i wielkości foremki.

Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.


Przygotowanie polewy:

Do miseczki przekładam żelatynę, dodaję mleko, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

Do rondelka daję masło, kakao, cukier puder i podgrzewam, tak żeby składniki się rozpuściły i połączyły ale nie zagotowały.

Do gorącej polewy dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.

Letnią polewą dekoruję babkę, dodatkowo posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i odstawiam do zastygnięcia polewy.

Babka piernikowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.