Nowe Przepisy

środa, 26 kwietnia 2023

Młoda kapusta do obiadu / pyszny dodatek do obiadu i mięsiwa


Witam serdecznie i zapraszam na pyszną młodą kapustę z jabłkiem, którą możemy podać do obiadu lub do różnego rodzaju mięsiwa. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Do przygotowania młodej kapusty, będziemy potrzebowali:

około 1 kg pokrojonej młodej kapusty
około 150 gramów cebuli
duże jabłko (około 250 gramów)
pęczek koperku
5 kopiastych łyżeczek koncentratu pomidorowego (około 100 gramów)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki kminku
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2 małe listki laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
pieprz, sól, papryka ostra
cukier lub ksylitol
szklanka wody (250 ml)
olej do smażenia
1 łyżka masła



Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta do obiadu


Przygotowanie:


Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do garnka. Do kapusty dodaję listki laurowe, ziele angielskie, kminek, daję dwie duże szczypty soli i wlewam szklankę wody. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem.

Cebulę kroję w drobną kostkę i w tym samy czasie co gotuje się kapusta, smażę cebulę na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty, następnie dodaję łyżkę masła i smażę tak żeby cebula się zeszkliła.

Zeszklona cebulę dodaję do gotującej się kapusty.

Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty.

Gdy kapusta jest już miękka (gotowałam około 20 minut), dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sok z cytryny, paprykę słodką, doprawiam pieprzem, papryką ostrą, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 5 minut.

Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gotową kapustę podaję posypaną koperkiem.

Młoda kapusta do obiadu jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.