Witam serdecznie i zapraszam na babkę drożdżową z rodzynkami. Babka jest przepyszna, puszysta i delikatna jak puszek 😊 Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto, a przygotowanie samej babki jest wyjątkowe proste i mało pracochłonne.
Do przygotowania babki drożdżowej będziemy potrzebowali:
babkę upiekłam w foremce o średnicy 24 cm
400 g mąki pszennej typ do 550 – to jest około 2 ½ szklanki 250 ml
250 ml letniego mleka
120 g cukru – około ½ szklanki 250 ml
80 g masła roztopionego i przestudzonego
30 g drożdży świeżych
4 żółtka rozmiar L
100 g rodzynek
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
na lukier:
około 1 łyżki wody
około 2 łyżek soku z cytryny
i około 200 g cukru pudru – to jest około 1 ½ szklanki
Link do filmiku z przepisem na: Babka drożdżowa
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około 100 mililitrów letniego mleka oraz około pół szklanki mąki. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po około 15 minutach:
Ciasto możemy przygotować łyżką, mikserem lub robotem.
Do rozczynu dodaję pozostałe mleko, cukier, mąkę, otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli i mieszam żeby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam łyżką przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i jednolite.
Na sam koniec dodaję rodzynki i dokładnie mieszam.
Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po 30 minutach:
Foremkę w której będę piekła babkę, smaruję masłem i oprószam mąką, dzięki temu babka nie przywrze do foremki.
Pieczenie babki:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu.
Podczas pieczenia jeżeli góra szybko ciemnieje, to nakrywam foremkę papierem do pieczenia i nadal piekę.
Przygotowanie lukru:
Babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem, ja udekoruje ją lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Do miseczki daję wodę, sok z cytryny i stopniowo cukier puder, cały czas ucierając. Lukier powinien mieć konsystencję dość gęstą aby za bardzo nie spływał z babki. Gotowym lukrem polewam babkę, dekoruję skórką i odstawiam do zastygnięcia lukru.
Babka drożdżowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz