Nowe Przepisy

środa, 25 stycznia 2023

Tradycyjne FAWORKI z ciasta zbijanego / proste i szybkie w przygotowaniu

Witam serdecznie i zapraszam na faworki, przygotowane w tradycyjny i babciny sposób, czyli walenie wałkiem po cieście 😉 Podczas zbijania ciasta, można spalić kilka kalorii, które uzupełnimy usmażonymi faworkami 😊 Faworki polecam i życzę smacznego.

Do przygotowania faworków będziemy potrzebować:

400 g mąki pszennej – około 2 ½ szklanki 250 ml

6 żółtek (rozmiar L)

6 kopiastych łyżek śmietany 18% lub 12% to jest około 220 gramów – troszkę mniej jak szklanka – zamiast śmietany możemy dodać gęsty jogurt naturalny

2 łyżki spirytusu lub wódki

szczypta soli

cukier puder do oprószenia gotowych faworków 

olej lub smalec do smażenia

Link do filmiku z przepisem na: Faworki


Przygotowanie:

Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, mieszam łyżką żeby wstępnie się połączyły, następnie zagniatam dłonią i wykładam na blat podsypany mąką.

Na blacie wyrabiam do momentu aż ciasto dobrze się połączy i następnie zbijam je wałkiem przez kilka minut, tak żeby stało się gładkie i elastyczne.

Z gotowego ciasta formuję kulkę, oprószam je mąką i wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą, i odkładam do lodówki na około 30 minut.

Po 30 minutach z ciasta odcinam kawałek ciasta, pozostałe zawijam w folię aby nie obsychało, a odcięty kawałek ciasta rozwałkowuję jak najcieniej, blat podczas wałkowania podsypuję mąką.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawam faworki o długości około 8 centymetrów  i około 2 centymetrów szerokości, każdy kawałek ciasta nacinam w środku i przeplatam przez niego jeden z końców ciasta, gotowe faworki układam na ściereczce lub papierze do pieczenia.

Smażenie faworków:

Faworki smażę na smalcu z olejem w proporcji 1:1 ale można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.

Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 170°C i smażę na jasno brązowy kolor, usmażone układam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Usmażone faworki oprószam cukrem pudrem.

Faworki są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.