Do przygotowania faworków będziemy potrzebować:
400 g mąki pszennej – około 2 ½ szklanki 250 ml
6 żółtek (rozmiar L)
6 kopiastych łyżek śmietany 18% lub 12% to jest około 220 gramów – troszkę mniej jak szklanka – zamiast śmietany możemy dodać gęsty jogurt naturalny
2 łyżki spirytusu lub wódki
szczypta soli
cukier puder do oprószenia gotowych faworków
olej lub smalec do smażenia
Link do filmiku z przepisem na: Faworki
Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, mieszam łyżką żeby wstępnie się połączyły, następnie zagniatam dłonią i wykładam na blat podsypany mąką.
Na blacie wyrabiam do momentu aż ciasto dobrze się połączy i następnie zbijam je wałkiem przez kilka minut, tak żeby stało się gładkie i elastyczne.
Z gotowego ciasta formuję kulkę, oprószam je mąką i wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą, i odkładam do lodówki na około 30 minut.
Po 30 minutach z ciasta odcinam kawałek ciasta, pozostałe zawijam w folię aby nie obsychało, a odcięty kawałek ciasta rozwałkowuję jak najcieniej, blat podczas wałkowania podsypuję mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam faworki o długości około 8 centymetrów i około 2 centymetrów szerokości, każdy kawałek ciasta nacinam w środku i przeplatam przez niego jeden z końców ciasta, gotowe faworki układam na ściereczce lub papierze do pieczenia.
Smażenie faworków:
Faworki smażę na smalcu z olejem w proporcji 1:1 ale można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.
Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 170°C i smażę na jasno brązowy kolor, usmażone układam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Usmażone faworki oprószam cukrem pudrem.
Faworki są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz