Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne placki z bananami i jabłkami. Placki są delikatne i rozpływają się w ustach, i na pewno będą smakowały dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania placków będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 20 placków
400 g jogurtu naturalnego
320 g mąki pszennej (typ do 550) - 2 szklanki 250 ml
2 jajka rozmiar L
2 jabłka - średniej wielkości
2 banany - średniej wielkości
2 łyżeczki cukru lub ksylitolu, może być miód
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
szczypta soli
Link do filmiku z przepisem na: Placki bananowe z jabłkami
Przygotowanie:
Do miski przekładam jogurt, dodaję szczyptę soli, sodę, cukier, oraz jajka i przez chwilę miksuję. Następnie dodaję mąkę i miksuję do momentu aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Banany drobno kroję i dodaję do ciasta. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, i dodaję do ciasta.
Ciasto dokładnie mieszam łyżką i smażę placki.
Na rozgrzanym oleju na patelni smażę placki. Nakładam po dwie łyżki ciasta na placek i smażę na małym ogniu, przez około półtorej minuty z każdej strony na jasno brązowy kolor.
Usmażone układam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe można oprószyć cukrem pudrem. Placki są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz