Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
około 600 g piersi z kurczaka
około 600 g kapusty pekińskiej
ogórek sałatkowy
czerwona papryka
pęczek szczypiorku
na sos:
około 4 łyżek oliwy
duży ząbek czosnku
około 2 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
przyprawy do piersi z kurczaka:
pieprz ziołowy
papryka słodka
papryka ostra
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z kapusty pekińskiej
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka:
Filet z piersi kurczaka kroję w cienkie paseczki i smażę na patelni, na rozgrzanym oleju przez kilka minut, do miękkości mięsa. Usmażoną zdejmuję z patelni i odstawiam do przestudzenia, a w tym czasie kroję pozostałe składniki sałatki.
Kapustę pekińską drobno kroję i przekładam do miski, ogórka obieram i kroję w ćwiartki, oczyszczoną z gniazd nasienną paprykę kroję w cienkie paseczki, szczypiorek drobno kroję i wszystkie składniki dodaję do kapusty.
Dodaję przestudzoną pierś z kurczaka i przygotowuję sos.
Czosnek drobniutko kroję i dodaję do oliwy, doprawiam solą, pieprzem i dodaję około 2 łyżek soku z cytryny, mieszam i dodaję do sałatki, i mieszam.
Sałatka jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz