Nowe Przepisy

wtorek, 17 stycznia 2023

Pączki bez smażenia – pączki z piekarnika puszyste delikatne i pyszne

Witam serdecznie i zapraszam na pączki bez smażenia z piekarnika. Tak przygotowane pączki na pewno są mniej kaloryczne i troszkę zdrowsze, może nie smakują jak te smażone ale są równie pyszne, puszyste i delikatne. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.

Do przygotowania pączków będziemy potrzebowali:

480 g mąki pszennej (typ do 550) – 3 szklanki 250 ml

60 g cukru – około 5 łyżek

200 ml letniego mleka

30 g drożdży świeżych

3 żółtka (rozmiar L)

60 g masła - roztopionego

otarta skórka z jednej cytryny

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

do pomalowania pączków przed pieczeniem:

żółtko

kilka łyżek mleka

do nadzienia pączków:

marmolada, dżem lub krem

olej do posmarowania miski na ciasto


Link do filmiku z przepisem na: Pączki z piekarnika


Przygotowanie:

Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem.

Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki oraz około 100 ml letniego mleka. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach:

Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę, mleko, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka i przez chwilę mieszam, żeby składniki wstępnie się połączyły.

Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło, i mieszam aż masło połączy się z ciastem.

Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne.

Wyrobione przekładam do miski wysmarowanej olejem, miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia.

Odpowietrzanie:

Po 30 minutach ciasto ugniatam kilka razy w misce, nakrywam ponownie folią spożywczą i ponownie odstawiam na około 30 minut w ciepłe miejsce, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Formowanie pączków:

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam, formuję kulę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 5 minut aby odpoczęło.

Następnie z ciasta formuję wałek, który dzielę na 12 w miarę równych części. Kawałki ciasta nakrywam ściereczką, żeby nie obsychało i formuję z każdego kawałka kulkę, którą następnie spłaszczam delikatnie dłonią i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeżeli pączki nadziewam przed pieczeniem, to z uformowanej kulki robię palcami placek, na środek nakładam nadzienie, zlepiam i formuję pączka którego również układam na blasze.

Tak przygotowane paczki nakrywam ściereczką i odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie pączków:

Przed pieczeniem pączki maluję rozmącanym żółtkiem z kilkoma łyżkami mleka. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 20 minut, na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone zdejmuję z blachy i jeszcze ciepłe nadziewam.

Nadziewanie pączków:

Nadzienie przekładam do rękawa cukierniczego z cienką końcówką i nabijam pączki.

Dodatkowo oprószam cukrem pudrem.

Pączki bez smażenia są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.