Nowe Przepisy

środa, 11 stycznia 2023

Przekąska na ciepło – faszerowane mini papryczki

 

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne faszerowane papryczki, które możemy podać jako ciepłą przekąskę.

Do przygotowania papryczek będziemy potrzebowali:

około 14 słodkich mini papryczek

400 g mięsa mielonego z indyka lub takie jakie lubimy

150 g serka kremowego naturalnego (śmietanowego)

około 80 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach

duży ząbek czosnku

mały pęczek szczypiorku

do smaku:

bazylia, oregano, sól,

pieprz, papryka ostra

olej do smażenia


Link do filmiku z przepisem na: Papryczki faszerowane


Przygotowanie:

Czosnek drobniutko kroję szczypiorek również drobno kroję.

Następnie na rozgrzanym oleju na patelni smażę mięso mielone, usmażone doprawiam przyprawami i ziołami, dodaję czosnek i jeszcze smażę około minuty.

Usmażone przekładam do miseczki i odstawiam do przestudzenia.

Następnie do letniego mięsa dodaję serek kremowy, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, dodaję szczypiorek i mieszam – farsz jest gotowy.

Umyte papryczki przekrawam wzdłuż na pół, usuwam nasionka i białe środki, ale nie wycinam zielonej końcówki od łodyżki.

Papryczki napełniam farszem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posypuję żółtym serem i zapiekam.

Papryczki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i zapiekam około 10 minut.

Faszerowane mini papryczki są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.