Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne faszerowane papryczki, które możemy podać jako ciepłą przekąskę.
Do przygotowania papryczek będziemy potrzebowali:
około 14 słodkich mini papryczek
400 g mięsa mielonego z indyka lub takie jakie lubimy
150 g serka kremowego naturalnego (śmietanowego)
około 80 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
duży ząbek czosnku
mały pęczek szczypiorku
do smaku:
bazylia, oregano, sól,
pieprz, papryka ostra
olej do smażenia
Link do filmiku z przepisem na: Papryczki faszerowane
Przygotowanie:
Czosnek drobniutko kroję szczypiorek również drobno kroję.
Następnie na rozgrzanym oleju na patelni smażę mięso mielone, usmażone doprawiam przyprawami i ziołami, dodaję czosnek i jeszcze smażę około minuty.
Usmażone przekładam do miseczki i odstawiam do przestudzenia.
Następnie do letniego mięsa dodaję serek kremowy, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, dodaję szczypiorek i mieszam – farsz jest gotowy.
Umyte papryczki przekrawam wzdłuż na pół, usuwam nasionka i białe środki, ale nie wycinam zielonej końcówki od łodyżki.
Papryczki napełniam farszem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posypuję żółtym serem i zapiekam.
Papryczki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i zapiekam około 10 minut.
Faszerowane mini papryczki są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz