Nowe Przepisy

wtorek, 29 listopada 2022

Świąteczne ciastka z kremem lub marmoladą / Ciastka warszawskie

 

Witam serdecznie i zapraszam na ciasteczka z kremem budyniowym lub marmoladą. Ciastka nie tylko są przepyszne ale i pięknie się prezentują, więc dodatkowo ozdobią świąteczny stół. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciastek, będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 80 ciastek po przełożeniu.

na ciasto:

400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – to jest około 2 i ½ szklanki 250 ml

100 g cukru pudru – około ¾ szklanki

200 g masła lub margaryny – o temperaturze pokojowej

2 żółtka (użyłam rozmiar L)

2 łyżki śmietany 18% lub 12%

szczypta soli

na lukier:

1 białko

½ łyżeczki soku z cytryny

i około 160 gramów cukru pudru (ponad szklanka 250 ml)

na krem budyniowy:

125 ml mleka (½ szklanki)

2 żółtka

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

oraz do ucierania kremu:

około 60 gramów masła o temperaturze pokojowej

½ łyżeczki spirytusu

lub 1 łyżeczka wódki/rumu


do przełożenia ciastek, można również użyć marmolady lub dżemu

do obtoczenia ciastek mielone orzechy włoskie lub wiórki kokosowe

Link do filmiku z przepisem na: Ciastka


Przygotowanie:


Najpierw przygotuję ciasto – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem:

Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę.

Następnie do ciasta dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 40 minut.

Przygotowanie lukru:

W miseczce roztrzepuję białko i dodaję stopniowo cukier puder, cały czas mieszając. Po koniec dodaję sok z cytryny i dodaję tyle cukru pudru aby lukier był na tyle gesty, żeby nie spływał z ciastek.

Wykrawanie i pieczenie:

Odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 3 milimetrów.

Następnie wykrawam małym kieliszkiem lub foremką krążki, wielkość foremki jakiej użyjemy zależy od tego jak duże ciasteczka chcemy upiec.

Skrawki zagniatam, dodaję do pozostałego ciasta i wkładam do lodówki na czas pieczenia.

Każdy krążek smaruję lukrem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piekę około 11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.

Ciasteczka upieczone, teraz przygotuję krem budyniowy:

Żółtka przekładam do miseczki, dodaję cukier, cukier waniliowy, 1/3 mleka z połowy szklanki (pozostałe wlewam do rondelka), mąkę ziemniaczaną i pszenną, i dokładnie mieszam.

Mleko w rondelku zagotowuję i do gotującego dodaję wymieszane składniki z miseczki i gotuję budyń, cały czas mieszając.

Ugotowany przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.

Gdy budyń jest już zimny, to w miseczce miksuję masło i po łyżce dodaję budyń, cały czas miksując. Gdy budyń połączy się z masłem, to dodaję kolejną łyżkę, na koniec dodaję spirytus – krem jest gotowy.

Przekładanie ciastek:

Ciasteczko smaruję kremem od strony bez lukru, na krem kładę drugie ciasteczko i dookoła delikatnie smaruję kemem. Tak przygotowane ciastko obtaczam w zmielonych orzechach włoskich.

Jeżeli przekładam marmoladą, to robię tak samo, tylko obtaczam we wiórkach kokosowych.

Ciastka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.