Do przygotowania ciastek, będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 80 ciastek po przełożeniu.
na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – to jest około 2 i ½ szklanki 250 ml
100 g cukru pudru – około ¾ szklanki
200 g masła lub margaryny – o temperaturze pokojowej
2 żółtka (użyłam rozmiar L)
2 łyżki śmietany 18% lub 12%
szczypta soli
na lukier:
1 białko
½ łyżeczki soku z cytryny
i około 160 gramów cukru pudru (ponad szklanka 250 ml)
na krem budyniowy:
125 ml mleka (½ szklanki)
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
oraz do ucierania kremu:
około 60 gramów masła o temperaturze pokojowej
½ łyżeczki spirytusu
lub 1 łyżeczka wódki/rumu
do przełożenia ciastek, można również użyć marmolady lub dżemu
do obtoczenia ciastek mielone orzechy włoskie lub wiórki kokosowe
Link do filmiku z przepisem na: Ciastka
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem:
Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę.
Następnie do ciasta dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 40 minut.
Przygotowanie lukru:
W miseczce roztrzepuję białko i dodaję stopniowo cukier puder, cały czas mieszając. Po koniec dodaję sok z cytryny i dodaję tyle cukru pudru aby lukier był na tyle gesty, żeby nie spływał z ciastek.
Wykrawanie i pieczenie:
Odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 3 milimetrów.
Następnie wykrawam małym kieliszkiem lub foremką krążki, wielkość foremki jakiej użyjemy zależy od tego jak duże ciasteczka chcemy upiec.
Skrawki zagniatam, dodaję do pozostałego ciasta i wkładam do lodówki na czas pieczenia.
Każdy krążek smaruję lukrem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piekę około 11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.
Ciasteczka upieczone, teraz przygotuję krem budyniowy:
Żółtka przekładam do miseczki, dodaję cukier, cukier waniliowy, 1/3 mleka z połowy szklanki (pozostałe wlewam do rondelka), mąkę ziemniaczaną i pszenną, i dokładnie mieszam.
Mleko w rondelku zagotowuję i do gotującego dodaję wymieszane składniki z miseczki i gotuję budyń, cały czas mieszając.
Ugotowany przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.
Gdy budyń jest już zimny, to w miseczce miksuję masło i po łyżce dodaję budyń, cały czas miksując. Gdy budyń połączy się z masłem, to dodaję kolejną łyżkę, na koniec dodaję spirytus – krem jest gotowy.
Przekładanie ciastek:
Ciasteczko smaruję kremem od strony bez lukru, na krem kładę drugie ciasteczko i dookoła delikatnie smaruję kemem. Tak przygotowane ciastko obtaczam w zmielonych orzechach włoskich.
Jeżeli przekładam marmoladą, to robię tak samo, tylko obtaczam we wiórkach kokosowych.
Ciastka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz